Universiteit van Tilburg

6 februari 2008

The Magic of Body Language belicht op Tilburgs congres

Lustrumcongres over lichaamstaal Universiteit van Tilburg

Lichaamstaal is de taal van emoties, maar ook de taal van ruimte en tijd en de taal van kennis. De taal van bewuste, maar ook die van onbewuste communicatie. Om het onderzoek naar de verschillende functies van lichaamstaal te belichten en te verdiepen, organiseert de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg op 13 en 14 maart het internationale congres The Magic of Body Language.

Tijdens het congres aan de Universiteit van Tilburg worden door middel van masterclasses en discussiepanels drie fascinerende aspecten van lichaamstaal belicht. Allereerst gezichtsuitdrukkingen, die bijvoorbeeld informatie over emoties weergeven. Ten tweede de rol van lichaamstaal in godsdienstige tradities, rituelen en in de gezondheidszorg in de vorm van nabije, fysieke interactie. Als derde onderwerp komt 'belichaamde cognitie' aan de orde, waarbij kennisverwerking door middel van het lichaam wordt besproken. Dat mensen informatie halen uit het lichaam, is te illustreren aan het onvermogen van autistische kinderen om anderen te begrijpen vanwege hun gebrek aan sensomotorisch vermogen.

Sprekers op het congres zijn onder meer de hoogleraren Jeffrey Cohn (University of Pittsburgh), Beatrice De Gelder (Universiteit van Tilburg), Mark Rowlands (University of Hertfordshire), Shaun Gallagher (University of Central Florida), Elochukwu Uzukwu (Milltown Institute Dublin) en Carrol Clarkson (University of Cape Town). Het congres wordt opgeluisterd door een bijdrage van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten onder de titel Expression unlimited. De Faculteit Geesteswetenschappen organiseert dit congres in het kader van het 80-jarig bestaan van de Universiteit van Tilburg.



Universiteit van Tilburg