Paascongres, donderdag 13 maart 2008 Het Klooster, Amersfoort

07/02/2008 14:49



CNV Vakcentrale



PERSBERICHT 7 februari 2008

AOb/Bonaventura, AOb/CVHO, Besturenraad,
Bond KBVO, CNV Onderwijs en KVSC

Zes katholieke en protestants christelijke onderwijsorganisaties organiseren voor docenten en leidinggevenden,werkzaam in het voortgezet onderwijs, het Paascongres 2008 getiteld:

School en Gemeenschap:
botsende identiteiten

's- Ochtends wordt het woord gevoerd door professor dr. T. van Knippenberg. Tjeu van Knippenberg, voormalig hoogleraar Geestelijke leiding aan de Theologische Faculteit van Tilburg en nu verbonden aan het Centrum voor Religieuze Communicatie. Hij schreef o.a. Existentiële Zielzorg: Tussen Naam en Identiteit.

Thema:
Leraren hebben zich in de voorbije jaren losgemaakt van traditionele sociale en maatschappelijke verbanden. Vaak bestaan er bij hen nog herinneringen aan en zijn er resten van bindingen die bij de leerlingen zelf compleet verdwenen zijn. Hoe kun je met die achtergrond en wetenschap 'het samen school zijn' beleven? Welke rol speelt de leraar bij het vinden van eigenheid nu de school een open verzameling van verschillende identiteiten is geworden? Wat is identiteit en welke is daarin de betekenis van het vreemde en van grenzen?

In de middag worden in een tweetal rondes acht workshops aangeboden met o.a de volgende thema's: De gelukkige klas van Theo Thijssen; heeft dit boek nog betekenis voor de man/vrouw voor de klas? Burgerschapsontwikkeling versus identiteitsontwikkeling.
Samenwerking tussen scholen en het bedrijfsleven.
De wereld van de bijbel en de wereld van nu.
Vieren in de school. Kan dat nog wel?
Leerlingen van uiteenlopende scholen - zwart, wit, orthodox - met elkaar in gesprek. Integratie in de schoolpraktijk; de integratie van Molukse leerlingen als spiegel voor anderen. Sabbatdag op het Teylingen College.

Verhalenverteller en docent Pete Pronk zal door middel van verhalen, interactie en improvisatie de dag op een artistieke wijze afsluiten.

Opgave:
De conferentie vindt plaats in Het Klooster (Daam Fockemalaan 10) in Amersfoort en begint om 10 uur. U kunt zich via de website van de Besturenraad opgeven: http://www.besturenraad.nl/

Bij het bericht Paascongres vindt u - vanaf komend weekend - alle benodigde gegevens en kunt u zich inschrijven op twee workshops van uw keuze. Omdat we de dag in eigen beheer organiseren, hebben we de prijs aantrekkelijk kunnen houden: de eerste deelnemer betaalt Euro 125, twee deelnemers van één school betalen Euro 200 en een drietal betaalt slechts Euro 250. Elke persoon meer kost Euro 75. Organisatie: AOb/Bonaventura, AOb/CVHO, Besturenraad,
Bond KBVO, CNV Onderwijs en de KVSC.

Informatie: Kees van Kortenhof, 06 53 20 47 36, CNV Onderwijs 030 7511764