Provincie Noord-Holland

Nieuwe proeven vermindering geluidhinder Schiphol

29-2-2008

Voor de regio Schiphol gaat met ingang van 13 maart 2008 een aantal nieuwe hinderbeperkende maatregelen gelden. Deze maatregelen vloeien voort uit het convenant Hinderbeperkende Maatregelen Schiphol, dat in juli 2007 is vastgesteld aan de Tafel van Alders.

Op de website van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol kunt een overzicht van de maatregelen downloaden.

In het convenant staan 21 maatregelen die de hinder in de omgeving moeten verminderen. Diverse maatregelen worden al uitgevoerd, zoals de aanpak van het grondgeluid in Hoofddorp met een innovatieve geluidswal en de invoering van een tariefsverhoging voor lawaaiige toestellen en nachtvluchten. Vanaf 13 maart worden enkele nieuwe maatregelen van kracht.

De maatregelen zijn tijdelijk van aard. Als blijkt dat de proef effectief is, kan worden besloten dit in de regelgeving vast te leggen. Ook kan de proef worden verlengd. De verantwoordelijke ministeries - Verkeer en Waterstaat (V&W) en Volkhuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) - hebben voor de uitvoering van de proeven conceptministeriële regelingen opgesteld. In de ministeriële regelingen zijn vervangende grenswaarden voor geluidbelasting en tijdelijke regels voor het routegebruik vastgelegd.

U kunt tot en met 6 maart inspreken op deze regelingen. Meer informatie over het inspreken vindt u op de website van het inspraakpunt.

De Tafel van Alders is in december 2006 opgericht. Het doel ervan is de groei van de luchtvaart op Schiphol, de hinderbeperking en de kwaliteit van de omgeving met alle betrokken partijen gezamenlijk uit te werken voor de korte (tot en met 2010) en de middellange termijn (2018/2020).

Onder leiding van de onafhankelijke voorzitter Hans Alders zitten naast de provincie Noord-Holland de volgende deelnemers aan tafel: het Rijk (vertegenwoordigers van de ministeries van Verkeer & Waterstaat en van VROM), de luchtvaartpartijen (Schiphol Group, KLM, Luchtverkeersleiding Nederland, de gemeenten Amstelveen, Amsterdam, Haarlemmermeer en Uitgeest en vertegenwoordigers van omwonenden van Schiphol via de CROS (Commissie Regionaal Overleg luchthaven Schiphol) en de VGP (Vereniging Gezamenlijke Platforms).

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van De Tafel van Alders? Abonneer u dan op de nieuwsbrief via www.crosnet.nl.

Nieuwsredactie