Rijksuniversiteit Groningen

Why we stererotype influences how we stereotype: self-enhancement and comprehension effects on social perception

Datum: 13 maart 2008

Beter begrip van de wereld, jezelf en anderen door gebruik van stereotypen

Stereotypen zijn generaliserende ideeën over de eigenschappen van bepaalde groepen mensen. Zo is een bestaand stereotype over vrouwen dat ze afhankelijk zijn, worden mannen vaak als agressief gezien en brildragers als intelligent. Wanneer men zulke stereotypen gebruikt om gedrag te interpreteren van een individueel lid van zo'n groep, spreekt men van stereotyperen. Over het algemeen wordt het gebruik van stereotypen gezien als iets negatiefs: de persoon wordt dan niet meer gezien als een uniek individu, maar als een onderdeel van een sociale groep die alle eigenschappen bezit die worden toegeschreven aan de groep als geheel.

De vraag is waarom we desondanks toch stereotypen gebruiken. Arno van den Bos onderzocht wanneer en op welke verschillende manieren men stereotypeert. Meer specifiek bekeek hij op welke manier twee belangrijke menselijke motivaties, de motivatie om je beter te voelen over jezelf en de motivatie om meer te begrijpen van de wereld, het gebruik van stereotypen beïnvloeden.

Van den Bos toont aan dat een verhoogde behoefte om de wereld om je heen te begrijpen (bijvoorbeeld als je in een onbekende stad rondloopt), leidt tot meer negatieve én positieve stereotypering, terwijl een verhoogde behoefte aan eigenwaarde (bijvoorbeeld als je net bent gezakt voor je rij-examen) vooral tot meer negatieve stereotypering leidt. Het vervullen van een verhoogde behoefte aan begrip of eigenwaarde leidt tot een vermindering van stereotypering. Van den Bos concludeert dat de reden waaróm iemand stereotypeert, de manier beïnvloedt waaróp hij dat doet.

Van den Bos schreef een artikel over dit onderzoek op kennislink

Arne van den Bos (Groningen, 1976) studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen en het Kurt Lewin Instituut. Het werd gefinancierd door NWO. /ML

Promotie: A. van den Bos, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotor(s): prof.dr. D. Stapel