Gemeente Dordrecht


Persbericht

De bètavakken worden praktischer en leuker

Het lespakket Ecotopia wordt op donderdag 13 maart 15.00 uur in Koetshuis Weizigt te Dordrecht officieel aangeboden aan de wethouder Dion van Steensel. Aansluitend houdt Cees Duijvestein, hoogleraar Milieutechnisch ontwerpen in relatie tot de gebouwde omgeving aan de TU Delft een lezing.

Het lesprogramma Ecotopia is ontwikkeld in het kader van het project Focus op Bèta. In dit project werken het Stedelijk Dalton College, het Insula College en het Johan de Witt gymnasium in Dordrecht, het Develstein College in Zwijndrecht, de Technische Universiteit Delft en Weizigt Natuur en Milieucentrum in Dordrecht samen aan praktischer en aansprekend bètaonderwijs. Ook is een doel leerlingen meer te betrekken bij maatschappelijke thema's als klimaatverandering en duurzaamheid.

De docenten hebben vorig jaar een cursus technisch ontwerpen op de TU Delft gevolgd en vervolgens een lesprogramma Technisch ontwerpen ontwikkeld. Daarna zijn zij met de leerlingen van klas 1 aan de slag gegaan met de zogenaamde technisch ontwerpcyclus. Tijdens een spectaculaire eindfinale 'de eiwedstrijd'' hebben de leerlingen hun producten gepresenteerd en getest.

Het programma Ecotopia is hierop een vervolg voor klas 2. De leerlingen wanen zich op een onbewoond eiland waar zij met beperkte middelen, creatieve en duurzame oplossingen moeten vinden om te overleven. Op 5 juni is er een grote finale waar de per school genomineerde ontwerpen met elkaar de strijd aangaan.

Voor de bovenbouw is het project de Duurzame Wijk in voorbereiding. De lezing van professor Duijvestein is hiervoor een inspiratiebron.

Deze activiteiten vinden plaats in Weizigt NMC, van Baerleplantsoen 30, Dordrecht.

Dordrecht, 6 maart 2008
Redactie
Maria Epema
Programma coördinator Weizigt NMC Dordrecht

telefoon (078) 614 19 00
Informatie
Ariane Timmers
Projectleider TU Delft
telefoon (015) 278 98 29

Maria Epema