Datum: 11 maart 2008

Politie Hollands Midden dingt mee naar prijs beste diversiteitproject

Op 13 maart 2008 reikt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Diversiteitprijs Nederlandse politie 2008 uit aan het korps waar diversiteit het best is ingebed. Ook het korps met het beste diversiteitproject krijgt een prijs. Politie Hollands Midden is met het Schakeltraject voor dit onderdeel genomineerd.

Politie Hollands Midden is in februari 2007 gestart met het Schakeltraject om meer allochtone jongeren te interesseren voor een baan bij de politie. Ook wil het korps met het Schakeltraject bijdragen aan de verbetering van het imago van de politie binnen de allochtone gemeenschappen in Hollands Midden. De resultaten zijn tot nu toe goed. Ruim zeventig jongeren hebben inmiddels deelgenomen aan het traject of zijn er nog mee bezig. Van de 48 die het traject hebben afgerond zijn er 14 gestart met de opleiding voor politieagent. Normaal komt slechts 1 op de 10 allochtone kandidaten door de selectie voor de politieopleiding heen. In Hollands Midden ligt dit cijfer dankzij het Schakeltraject nu op 1 op de 4.

Werving door persoonlijk contact Hoewel de politie tot één van de meest populaire werkgevers behoort, blijft de instroom van allochtone jongeren achter. Dat ligt onder andere aan het beeld dat zij hebben van de politie. De wervingsfunctionaris van het Schakeltraject zoekt allochtone jongeren daarom actief op en praat met hen over Politie Hollands Midden als werkgever. Ook informeert hij hen over de mogelijkheden van het Schakeltraject.

Competentie- en empowermenttraining Uit evaluaties is namelijk gebleken dat er teveel allochtone kandidaten niet door de selectie voor de politieopleiding komen, terwijl zij feitelijk wel geschikt zijn voor het politievak. Daarom biedt Hollands Midden in het Schakeltraject een competentie- en empowermenttraining aan voor kandidaten die vermoedelijk wel de competenties hebben, maar zonder begeleiding dreigen af te vallen tijdens het selectietraject. In de training staat het principe van empowerment, uitgaan van je eigen innerlijke kracht, centraal. Aan de hand hiervan geven twee trainers in tien avonden de kandidaten een reëel beeld van het politievak, wordt uitgelegd welke competenties belangrijk zijn en wat het selectietraject voor de politie inhoudt. Ook kunnen de kandidaten werken aan zwakke plekken op het gebied van sociale vaardigheden, Nederlandse taal en sport.

Survivaltrainingen Een heel belangrijk onderdeel van het Schakeltraject zijn de survivaltrainingen. Deze trainingen worden verzorgd op het trainingscentrum van Politie Hollands Midden in Alphen aan den Rijn. Tijdens de survivaltraining wordt de theorie uit de competentie- en empowermenttraining in de praktijk gebracht. Deelnemers ervaren dat ze veel meer kunnen dan ze denken. Ze ontdekken waar ze goed in zijn, ontwikkelen doorzettingsvermogen, een wil om te winnen en een gevoel voor eigenwaarde.

Mond-tot-mond-reclame De deelnemers waarderen het Schakeltraject positief en doen zeer enthousiast mee, ondanks dat deelname niet betekent dat je ook automatisch zeker bent van een baan bij de politie. Dit enthousiasme blijkt ook uit de mond-tot-mondreclame waarin deelnemers aan het Schakeltraject ook anderen aansporen om dit te doen. Doordat allochtone jongeren nu op een positieve manier contact hebben met de politie, draagt het Schakeltraject ook bij aan een verbetering van het imago van de politie.

Landelijk Expertise Centrum Diversiteit Politie Hollands Midden is één van de zeven genomineerden voor de prijs voor het beste diversiteitproject. Mevrouw Ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties reikt de diversiteitprijzen uit op 13 maart, tussen 16.00 en 17.00 uur, in 't Spant in Bussum. De uitreiking van de diversiteitprijzen wordt georganiseerd door het Landelijke Expertise Centrum Diversiteit van de Politieacademie.

Noot aan de redactie/