Gemeente Schiedam


Maart

De gemeenteraad vergadert

11 maart 2008

Op donderdag 13 maart 2008 vergadert de gemeenteraad. Deze vergadering vindt plaats vanaf 20.00 uur in de Aleidazaal van het Stadskantoor. De raadsvergadering en de presentatie zijn live te zien via Look TV en via de website van de gemeente Schiedam.

Op de raadsagenda staan A- en B-stukken. A-stukken zijn stukken waarmee de raadscommissie unaniem heeft ingestemd en waarover in principe geen discussie meer plaatsvindt; de raad hoeft nog slechts te besluiten (hamerstukken). B-stukken zijn voorstellen waarover geen overeenstemming is en waarover de beraadslagingen nog moeten worden voortgezet (bespreekstukken). Incidenteel gebeurt het dat overeenstemming is over een voorstel maar dat het belang van de zaak inhoudelijke behandeling in de raadsvergadering vergt (historische beslissingen).

Na behandeling in de commissievergaderingen zijn de volgende punten als A-stukken op de raadsagenda geplaatst:

* Benoeming leden Raad van Toezicht Stichting Stedelijk Museum Schiedam

* Wijziging statuten Stichting Stedelijk Museum Schiedam
* Brandbeveiligingsverordening 2008

* 1^e wijziging Legesverordening 2008

Naar aanleiding van de vergaderingen van de commissie Samenleving en Bestuur van 3 en 5 maart 2008 zijn onder andere de volgende onderwerpen als B-stukken op de raadsagenda geplaatst:

Commissie Samenleving en Bestuur 3 maart 2008

* Alle Schiedammers tellen mee

Dit is de titel van de Schiedamse armoedenota. Hoewel de gemeente al jarenlang een armoedebeleid voert, zijn er nog steeds vele mensen die in armoede leven. In de beleidsnota, die het college aan de raad heeft toegestuurd, staat om welke mensen het gaat en welke maatregelen kunnen worden genomen. Ook moeten voorzieningen meer bereikbaar en toegankelijk worden en de regels worden vereenvoudigd.

De raad heeft op 9 januari in een werkvergadering intensief over het armoedebeleid vergaderd. De commissie heeft vastgesteld dat dat aan de nu gepresenteerde nota goed is te zien. Alle fracties zijn blij met het resultaat. De woordvoerder van de VVD, mevrouw Geurtsen, vindt dat de gemeente echter veel te gemakkelijk geld besteedt aan de bestrijding van de armoede. Er zou scherper moeten worden gelet op de effecten van het gemeentelijke beleid. De heer Gilsing van de PvdA wil dat het college meer bekendheid geeft aan de Bijzondere Bijstand. Er zijn volgens hem nog teveel mensen die voor een Bijzondere Bijstandsuitkering in aanmerking komen maar geen aanvraag doen. Daar wil wethouder Daskalakis graag nog eens goed over nadenken. Mogelijk wordt de nota op dit punt nog aangepast. De commissie adviseert om voor de besluitvorming de nota eerst nog verder te bespreken in de raad.

* Overbewoning en huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten

Sinds enige tijd is er in Schiedam een sterke toename van werknemers uit Oost-Europa. De huisvesting van deze mensen levert in sommige gevallen problemen op. Die lopen uiteen van veiligheidsrisicos door teveel mensen in één woning tot overlast voor de omgeving. Volgens de heer Van Gestel, voorzitter van de samenwerkende bewonersorganisaties SOBO, staan de seinen op rood. Het aantal in Schiedam gehuisveste werknemers uit Midden en Oost-Europa bedraagt volgens hem inmiddels zon 5.000. De heer Mostert, fractie VVD, doet de suggestie om de eigenaren van leegstaande kantoorpanden te stimuleren woonruimtes te gaan maken. De heer Stam van de PvdA adviseert om vele partijen bij het gemeentelijke beleid te betrekken: de werknemers, de kamerverhuurders, werkgevers, uitzendbureaus en ook de bewoners van wooncomplexen. Ook wethouder Haan vindt dat alle betrokken partijen goed moeten worden geïnformeerd. Op dit moment vindt het college het van het grootste belang dat onveilige woonsituaties worden aangepakt.

Commissie Samenleving en Bestuur 5 maart 2008

* Rapport Verkenningscommissie Jeugdbeleid

In 2006 heeft de gemeenteraad een commissie ingesteld, die de opdracht kreeg om een verkenning te doen naar het jeugdbeleid in Schiedam. Naast raadsleden zaten in deze commissie ook Schiedamse jongeren. De Verkenningscommissie heeft haar bevindingen in een rapport opgetekend en het rapport aan de gemeenteraad aangeboden. Via conclusies en aanbevelingen wil de Verkenningscommissie een zo concreet mogelijke bijdrage leveren aan het gemeentelijke jeugdbeleid. Nagenoeg alle fracties zijn blij met de rapportage. De heer Gouweleeuw van Leefbaar Schiedam vindt dat het rapport niets nieuws bevat. Mevrouw Geurtsen (VVD) vindt, nu dit resultaat er is, dat het jeugdbeleid voortvarend aangepakt moet worden. Om er op toe te zien dat de jeugd goed bij het beleid wordt betrokken, zou er uit de Verkenningscommissie een begeleidingscommissie of klankbordgroep moeten worden gevormd. De heer Van Setten (PvdA) is het daar roerend mee eens. Het tot stand brengen van huiskamerachtige plekken in Schiedam vindt hij een goede aanbeveling. De heer Dingenouts (PvdA) kent een goed voorbeeldproject in Enkhuizen. Wethouder Daskalakis vindt de ontwikkeling van een jongerencentrum en de betrokkenheid van de jeugd belangrijke elementen in de rapportage. In de raad van 13 maart wordt over de rapportage verder gesproken.

* Speelruimteplan gemeente Schiedam

In dit plan schrijft het college over de speelplekken in de Schiedamse wijken. Aan de hand van een aantal uitgangspunten wordt concreet gemaakt wat het college vindt van het aantal, de verdeling en de kwaliteit van de speelplekken. Het plan is door het college ter vaststelling aan de raad aangeboden. De raadscommissie is over het geheel genomen tevreden met het speelruimteplan. Toch zijn er enkele kanttekeningen vanuit verschillende fracties. Mevrouw Geurtsen (VVD) en andere raadsleden vinden dat goed opgepast moet worden dat aanleg of aanpassing van speelplekken geen problemen aantrekken. Dit naar aanleiding van een toespraak van de heer Kluwen uit de feministenwijk, die de terugkeer van jeugdoverlast vreest als de gemeente het plan voor het trapveld aan de Aletta Jacobsstraat uitvoert. GroenLinks en D66 vinden dat op het onderhoud te laag wordt ingezet. Wethouder Daskalakis wijst erop dat dat zeer kostbaar is. Voor de heer Gloudi is de onderhoudsnorm reden om de nota nog in de raad te bespreken.

Verder is tijdens deze commissievergadering aan de orde gekomen:
* Conceptnota Jong in Schiedam: ieders zorg!

De nota is in concept klaar. Voordat de raad erover gaat besluiten, wil het college er met de Schiedamse samenleving over praten. Als eerste wordt de raadscommissie in de gelegenheid gesteld om over de conceptnota te praten. De algemene opvatting van de commissie is dat het een goede en behoorlijk complete beleidsnota is. De directeur van de SWS, de heer de Leede, ziet veel herkenningspunten voor de SWS. De heer Ulusoy (CDA) vindt het zorgelijk dat jongeren van school gaan zonder diploma te hebben gehaald. Hij is het eens met het college dat effectieve aanpak nodig is en dat huisbezoeken beter zijn dan het schrijven van brieven. Mevrouw Geurtsen van de VVD vindt het goed dat er veel aandacht is voor bemiddeling van jongeren naar school of werk. Zij adviseert om een buddy-project op te zetten, waarbij een ondernemer of particulier een jongere zonder startkwalificatie ondersteunt en begeleidt. De heer Gilsing (PvdA) constateert dat de nota een goed beeld geeft van de Schiedamse situatie. Die is niet rooskleurig: een gemiddeld lager opleidingsniveau, hogere werkloosheid, meer risicojongeren en jeugdcriminaliteit. Er moet gelijktijdig in twee richtingen worden gewerkt: aanpak van problemen en benutten van kansen en ontwikkelingen. Pleit ervoor om veel meer aandacht te besteden aan jongerenparticipatie. Ook vanuit de andere fracties hoort wethouder Daskalakis praktische suggesties en tips, die zij zal trachten een plaatsje te geven in het uiteindelijke plan voor het gemeentelijke jeugdbeleid. Na het verwerken van de eerste reacties op dit eerste concept komt het onderwerp terug bij de raadsleden.

Naar aanleiding van de vergadering van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer van 4 maart 2008 zijn onder andere de volgende onderwerpen als B-stukken op de raadsagenda geplaatst:


· Brief van de bewonersverenigingen Oost, West en Zuid over een gewenningsbijdrage voor hogere tarieven CAIW

De heer Tas licht de brief toe van de bewonersverenigingen Oost, West en Zuid d.d. 14 januari 2008 onderwerp: gewenningsbijdrage voor hogere tarieven CAIW.
Een meerderheid van de commissie is het eens met het standpunt van het college van burgemeester en wethouders, dat dit een private kwestie is tussen abonnee en kabelmaatschappij en dat hiervoor geen extra financiële middelen beschikbaar moeten worden gesteld. De SP heeft deze brief aangemerkt als B-stuk om er in de fractie nog over van gedachten te wisselen.


· Voortzetting gezamenlijke Rekenkamercommissie Schiedam-Vlaardingen

Het voorstel is besproken de gezamenlijke Rekenkamercommissie Schiedam-Vlaardingen voort te zetten.
De heer Hekman heeft namens de CDA-fractie aangegeven, dat hij voorstander is van een volledig onafhankelijke rekenkamer. De heer Hekman heeft aangekondigd zo mogelijk over dit onderwerp het woord te willen voeren in de vergadering van de gemeenteraad d.d. 13 maart 2008.


· Verzelfstandiging Stedelijk Museum Schiedam

Het voorstel tot verzelfstandiging van het Stedelijk Museum Schiedam per 1 april 2008 is in het algemeen met instemming ontvangen. Wethouder Siljee heeft de commissieleden toegezegd, dat door de aanwezigheid van een Raad van Toezicht en het gemeentelijk controleapparaat toezicht op het museum in het algemeen en op de financiële positie in het bijzonder is gewaarborgd. Bovendien blijft er via subsidieafspraken voldoende invloed van de gemeente gewaarborgd.
De gemeenteraad moet nog discussiëren over de plaats van de historische collectie. In een convenant wordt vastgelegd dat het museum de keuze van de gemeenteraad voor een plek zal respecteren. Naar aanleiding van deze twee punten wordt mogelijk de discussie in de raadsvergadering voortgezet.

Verder is tijdens deze commissievergadering aan de orde gekomen:


· Plan van aanpak bestemmingsplan Woudhoek

In het kader van de actualisatie van bestemmingsplannen is een plan van aanpak voor het bestemmingsplan Woudhoek besproken. Unaniem is de commissie van mening, dat bewoners in een vroegtijdig stadium bij de planvorming moeten worden betrokken. Een van de mogelijkheden waaraan wordt gedacht is om vanuit het wijkoverleg bewoners uit te nodigen in een aparte klankbordgroep deel te nemen. De commissie kan zich vinden in de uitgangspunten, het proces en de wijze van communicatie zoals vermeld in het plan van aanpak.


· Plan van aanpak 2008 herstructurering Spaanse Polder/s-Graveland-Zuid

Plan is eerder in een vergadering van Het Stadserf d.d. 18 februari 2008 gepresenteerd en toegelicht.
Diverse commissieleden hebben suggesties gedaan, t.w. aandacht voor een groen karakter van het gebied, samenhang van verkeerslichteninstallaties op de kruispunten Van Heekstraat/De Brauwweg en s-Gravelandseweg/De Brauwweg, mogelijke openstelling voormalige onderdoorgang A20 en het doortrekken van de tram door het bedrijventerrein.
Wethouder Groene zegt toe, dat aandacht wordt geschonken aan een duidelijke communicatie met de ondernemers, waarbij in ieder geval het onderwerp erfpacht aan de orde zal komen.

* Rondvraag commissieleden

Diverse commissieleden hebben de vertraging van het project Burgemeester van Haarenlaan, het gedeelte tussen Nieuwlandplein en de PJ Troelstralaan, aan de orde gesteld.
Wethouder Haan heeft aangegeven zich de boosheid en onrust over het voortdurend uitstellen van de werkzaamheden voor te kunnen stellen. Toezeggingen zijn door de ONS niet waargemaakt. Ook de meest recente toezegging, dat maandag 3 maart 2008 met de werkzaamheden een aanvang wordt gemaakt is niet nagekomen.
Wethouder Haan zegt toe de commissie op zeer korte tijd te informeren over de stand van zaken van het overleg met de ONS.

Informatie over het spreekrecht
Tijdens de raadsvergaderingen kan gebruik gemaakt worden van het spreekrecht. Burgers kunnen gezamenlijk gedurende maximaal dertig minuten het woord voeren over op de agenda vermelde B-stukken (bespreekstukken).
Voor het spreekrecht kan men zich aanmelden tot 48 uur voor de aanvang van de vergadering bij de griffier van de gemeente Schiedam, dhr. J. Gordijn, tel. 010-2465788.