Vogelaar neemt boekje over niet-westerse homo's in ontvangst

11/03/2008 16:38

COC Nederland

Allochtone jongeren vertellen over hun geaardheid

Minister Vogelaar neemt donderdag 13 maart in Den Haag het eerste exemplaar van het boekje Respect2Love in ontvangst. In het boekje van COC Nederland en Art.1 vertellen dertien jongeren van niet-westerse afkomst over hun geaardheid. Omdat homoseksualiteit in veel culturen nog een taboe is, lopen ze bij hun coming-out tegen problemen aan. Het is voor het eerst dat jongeren uit landen als Marokko, China en Suriname zo openhartig over homoseksualiteit vertellen.

Dertien jongeren afkomstig uit landen als Suriname, Marokko en China vertellen in het boekje openhartig over hun ervaringen. In veel culturen wordt homoseksualiteit niet geaccepteerd of wordt het bestaan ervan geheel ontkend. "Als ik mijn ouders zou vertellen dat ik homo ben, zeg ik in hun taal eigenlijk dat ik ziek ben", vertelt de 23-jarige Mounir uit Marokko. De familie van Wandena (20) uit Suriname schaamt zich voor hun lesbische familielid. "Ze vragen in het bijzijn van mijn vriendin wanneer ik een vriend krijg." In het boek staan ook twee verhalen over de gesloten Chinese cultuur. "Volgens mijn moeder kan ik geen homo zijn, omdat het bij Chinezen niet voorkomt", vertelt de 28-jarige Tsing.

Datum: donderdag 13 maart 2008
Plaats: Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag
Tijd: 12.30 - 13.00 uur

Het voorwoord is geschreven door rapper en presentator Willie Wartaal. "Waar het op neerkomt is dat je homo's niet kunt haten, om de simpele reden dat het mensen zijn. En iedereen weet dat elk mens gewoon gelijk is. In dit boekje vertellen een aantal niet westerse homo's en lesbo's over wat ze hebben meegemaakt, over hoe het is om met domme mensen te maken te hebben. Lees die shit. Denk erover na. En kus een homo."

Belangenvereniging COC Nederland benadrukt dat homoseksualiteit in alle culturen voorkomt. "Het is niet iets westers", licht COC-voorzitter Frank van Dalen toe. "Door het taboe lijkt het soms niet te bestaan, maar deze jongeren laten zien dat dat een verkeerd beeld is." Binnen de niet-westerse gemeenschappen in Nederland is homoseksualiteit vaak een taboe, ook wanneer er in het land van herkomst ontwikkelingen rond de acceptatie van homoseksualiteit gaande zijn. "Dit boekje is voor hetero's en homo's om homoseksualiteit bespreekbaar te maken en de acceptatie te bevorderen."





http://www.coc.nl