VU Medisch Centrum

persbericht

3e04e26.gif

Amsterdam, 12 maart 2008

2008/018/JS/CA

Dementie Update 2008 in VU medisch centrum

Donderdag 13 maart organiseert Alzheimercentrum VUmc het symposium Dementie Update 2008. Hier staan actuele ontwikkelingen op het terrein van diagnostiek, behandeling en zorg van de ziekte van Alzheimer centraal. Philip Scheltens, hoofd van Alzheimercentrum VUmc, presenteert nieuwe researchcriteria voor de ziekte van Alzheimer die een vroegere diagnose in onderzoeksverband mogelijk maken.

Twee belangrijke speerpunten van Alzheimercentrum VUmc worden in de ochtend van het symposium belicht: de betekenis van witte-stofafwijkingen op MRI en het vergroten van de kennis op het gebied van dementie op jonge leeftijd.

In de middag komt het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer aan bod. Dan is er ook aandacht voor de nieuwe richtlijnen voor diagnostiek en management van dementie. Deze richtlijnen zijn opgesteld door de European Federation of Neurological Societies (EFNS). Prof. dr. Gunhild Waldemar, hoofd van de universitaire geheugenpolikliniek in Kopenhagen en zeer actief op het

gebied van diagnostiek en behandeling van dementie, zal deze richtlijnen presenteren. De dag wordt besloten met een toekomstvisie op de zorg voor Alzheimer-patiënten. Hier is aandacht voor nieuwe zorgconcepten en vanuit de praktijk wordt de rol van het verpleeghuis in de toekomst toegelicht.

Journalisten zijn hartelijk welkom om dit symposium bij te wonen. Graag vooraf opgave van uw komst bij de dienst communicatie van VU medisch centrum, Caroline Arps of Jan Spee, telefoon 020-4443444, fax 020-4443450.

Over Alzheimercentrum VUmc
Alzheimercentrum VUmc bestaat sinds 2001 en is onderdeel van VU medisch centrum. In het centrum werken verschillende disciplines samen in patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs rondom dementie. Belangrijk onderdeel is de geheugenpoli, waar de patiënt alle onderzoeken in één dag doorloopt en binnen twee weken de uitslag ontvangt. Wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan om de ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken, een juiste diagnose te stellen en om nieuwe therapievormen te ontwikkelen. Onderzoeksresultaten worden direct vertaald naar betere diagnostiek en behandeling. Daarnaast is de begeleiding van niet alleen de patiënt, maar ook zijn of haar naasten, een belangrijk aandachtsgebied van Alzheimercentrum.