PvdA Europees parlement


Houding McCreevy nonchalant en naief.

12 maart 2008

Ieke van den Burg Aan de vooravond van de Europese voorjaarstop van regeringsleiders (13 en 14 maart in Brussel) heeft het Europees Parlement zowel de Europese Commissie als de ministers van Financiën aangespoord om veel slagvaardiger het Europees toezicht op financiële markten te verbeteren. PvdA-Europarlementariër Ieke van den Burg hoopt dat de regeringsleiders de ernst van de situatie onderkennen en passende maatregelen bespreken.

De afwezigheid van verantwoordelijk Eurocommissaris McCreevy bij het debat op 11 maart was typerend voor de nonchalance waarmee deze commissaris de ernstige problematiek van het toezicht benadert, zegt Ieke van den Burg. "Terwijl de Europese Centrale Bank en vele andere toezichthouders zich grote zorgen maken vertrouwt McCreevy erop dat de marktpartijen zelf wel orde op zaken stellen. Dat wordt niet gedeeld door het Europees Parlement. De Europese Commissie kan niet langer negeren dat wetsvoorstellen nodig zijn om een effectief en coherent Europees toezichtregime te creëren."

Volgens Van den Burg is het Europese toezicht op de financiële markten momenteel te gefragmenteerd vanwege sectorale- en nationale grenzen. "Financiële toezichthouders geven toe dat ze te weinig inzicht en overzicht hadden over wat er zich afspeelt op de wereldwijde financiële markten. Dat kunnen we ons niet permitteren. Een crisis zoals nu kan alleen voorkomen worden als we krachten bundelen en een sterk Europees toezicht realiseren. Dat komt er niet alleen op basis van vrijwillige afspraken over samenwerking en de uitwisseling van informatie. Volledige informatie uitwisseling tussen nationale toezichthouders en centrale banken is noodzakelijk om een financiële crisis te voorkomen en/of te beheersen. Daarvoor moeten nu de juridische voorwaarden geschapen worden. De Europese Commissie moet het voortouw nemen in de discussie over mandaat, middelen en bevoegdheden. "