Radboud Universiteit Nijmegen


Verenigingsleven leidt tot betere baan

Mensen die lid zijn van een maatschappelijke organisatie (variërend van politieke partij tot en met de ouderraad) hebben betere banen dan mensen die dat niet zijn. En 'beter' betekent dan: beter betaald en met een hogere sociale status. Of iemand vrijwilligerswerk doet voor die organisatie doet er minder toe - behalve voor de eerste baan. Dat concludeert socioloog Stijn Ruiter in zijn promotieonderzoek, waarop hij op donderdag 13 maart aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveert.

Politieke partijen, de vakbond, een beroepsorganisatie, een milieugroepering, maar ook het zangkoor, de ouderraad, de sportclub: allemaal maatschappelijke organisaties waarvan het loont om lid te zijn, aldus Stijn Ruiter. Want leden van dergelijke organisaties hebben beter betaalde banen met een hogere sociale status dan mensen die geen lid zijn van zo'n organisatie en voor het overige dezelfde achtergrond hebben.
Het gaat om het netwerk dat iemand heeft dankzij zo'n lidmaatschap. `De vraag daarbij is wel: wat veroorzaakt wat? Krijgen mensen een betere baan omdat ze lid zijn van allerlei organisaties of worden ze gevraagd om lid te worden vanwege hun mooie maatschappelijke positie?' Ruiter heeft vastgesteld dat beide antwoorden juist zijn.

Opmerkelijk is dat het lidmaatschap alleen al voldoende lijkt te zijn: vrijwilligerswerk doen binnen de organisatie - in het bestuur zitten, weekenden begeleiden bij de scouting, fondsen werven enzovoort - levert geen extra voordelen op. Behalve dan bij de eerste baan: `Leden die wel vrijwilligerswerk doen, hebben een betere eerste baan dan 'gewone' leden. Maar voor vervolgbanen leveren extra inspanningen voor de club geen extra voordeel op. Althans, niet voor je carrière.'