NVA


PERSBERICHT

Amersfoort, 12 maart 2008

NVA: Informatiemodellen nog niet correct

De NVA constateert dat veel Informatiemodellen Beleggingsverzekeringen, zoals die op dit moment door verzekeraars worden verstuurd, informatie geven waardoor het intermediair in een ongewenste positie komt. De NVA heeft dan ook bij het Verbond van Verzekeraars haar bezwaren kenbaar gemaakt.

De NVA stelt vast dat de beloningsbedragen die in de Informatiemodellen door verzekeraars worden weergegeven, veelal niet sporen met de feitelijk door het intermediair ontvangen bedragen. Dat komt doordat verzekeraars meer beloningskosten ten laste brengen van de premie of beleggingen, dan aan beloning bij het intermediair terechtkomt. Verzekeraars zijn hierop door de NVA gewezen.

Als gevolg van deze situatie moeten onze leden aan klanten uitleggen dat de in de modellen genoemde bedragen afwijken van de daadwerkelijk ontvangen beloning. Dat is een ongewenste positie waaraan snel een einde moet komen. Verzekeraars onderkennen de verschillen en zijn bereid deze toe te lichten.

De NVA meent dat indien aan deze bezwaren op een heldere wijze tegemoet is gekomen, haar leden vooralsnog uit de voeten zouden moeten kunnen met de modellen.

Het Ministerie van Financiën heeft desgevraagd aangegeven dat de informatie in de modellen eenduidig moet zijn richting de consument. Dat is ook het standpunt van de AFM.

Onze leden zullen de Informatiemodellen van verzekeraars de komende maanden aan de hand van onder meer een checklist, die is opgesteld in samenwerking met NBVA en het Verbond van Verzekeraars, gaan controleren. Wij gaan ervan uit dat verzekeraars bij het maken van vernieuwde modellen de door ons bepleite verbeteringen zullen opnemen.

Zodra in de loop van het jaar meer ervaring met de modellen is opgedaan, zal de NVA de modellen opnieuw beoordelen en haar leden adviseren hoe om te gaan met de Informatiemodellen.

Gedurende zes Updatebijeenkomsten in het land, worden onze leden uitgebreid bijgepraat over de Informatiemodellen en beloningstransparantie. Daarnaast stelt de NVA via haar ledensite een speciale Transparantie Toolbox ter beschikking om verantwoord om te kunnen gaan met transparantie.


Noot voor de redactie/