Gemeente Boxtel 30 31 Groenconvenant buitengebied Boxtel

Met de ondertekening op 3 maart hebben partijen het belang van een hernieuwd groenconvenant om te komen tot meer groen in het buitengebied, opnieuw onderschreven.

Link: http://www.boxtel.nl/nieuws.php

De belangrijkste afspraken in het convenant zijn: * Gemaakte en uitgevoerde plannen voor beplanting in het kader van dit convenant worden door het gemeentebestuur met een plantekening en bijbehorende overeenkomst geregistreerd. De in het kader van dit convenant aangebrachte beplanting worden beschouwd als vrij groen. * Nieuw, in overeenstemming met het groenconvenant aangebracht groen, is ook vrij groen. Dit betekent dat het groen in het kader van de uitvoering van de milieuwetgeving niet wordt aangemerkt als voor verzuring gevoelig gebied. Ook wordt het nieuwe groen in een bestemmingsplan niet als zodanig bestemd, zodat er geen planologische schaduwwerking van uitgaat. * Er is geen aanleg- of kapvergunning nodig om dit groen te mogen verwijderen. Verwijderen of kap van het groen moet wel vooraf schriftelijk aan het gemeentebestuur worden gemeld. * Onderhoudsmaatregelen voor instandhouding van beplantingen zijn in het algemeen niet aan regels gebonden. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het verwerken van snoeihout. De voorkeur gaat uit naar het gewoon laten liggen van snoeihout en het stapelen hiervan in 'rillen' of hopen. Snoeihout kan ook worden versnipperd tot strooisel voor bodembedekking of gebruikt worden voor het verstevigen en aanduiden van paden. Eventueel kan het snoeihout worden weggebracht naar de milieustraat. Verbranden van snoeihout is gebonden aan strenge regelgeving en verdient, vanwege de negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit, niet de voorkeur. Voor het verbranden van snoeihout is een stookvergunning nodig. * De natuurwerkgroepen, de ZLTO en de gemeente wijzen elk een coördinator aan om zaken te coördineren die, met betrekking tot het convenant, de partijen aangaan.

Het groenconvenant mag niet alleen een papieren resultaat zijn, maar moet daadwerkelijk leiden tot het vergroenen van Boxtel. Afgesproken is dat onderzocht wordt of een nieuwe (erf)beplantingsactie kan worden gehouden. Ook vanuit de gemeente zijn diverse projecten gestart. Hierbij zijn te noemen het Lokaal Ecologisch Raamwerk (LER), het Landschapsontwikkelingsplan Boxtel en de ontwikkeling van de ecologische verbindingszone Sparrenrijk met de Kampina.

De gemeente Boxtel ligt midden in de Meierij in een groen en waardevol cultuurlandschap. In Het Groene Woud komen hoge natuur-, landschappelijke en cultuurhistorische waarden voor die niet alleen moeten worden behouden maar ook versterkt. Hiertoe zijn in het groenconvenant met de landbouw- en natuurwerkgroepen afspraken gemaakt. De afspraken hebben betrekking op de aanleg van kleine landschapselementen in de vorm van erfbeplantingen, wegbeplantingen, poelen, houtsingels en dergelijke. De aanleg ervan heeft een vrijwillig karakter. Naast agrariërs kunnen ook bewoners en gebruikers van het buitengebied gebruikmaken van de regeling en de daaruit voortvloeiende beplantingsacties.

Geschiedenis groenconvenant Het eerste groenconvenant werd in 1994 gesloten met de toenmalige Boerenbond, Natuurwerkgroep Boxtel en de gemeente. In dat jaar werd ook de eerste erfbeplantingactie gehouden. Daaraan hebben 40 bewoners en bedrijven deelgenomen. In 1999 werd een hernieuwd convenant gesloten tussen de ZLTO, Werkgroep Natuur- en Landschapbeheer Boxtel, de Natuurwerkgroep Liempde en de gemeente. Door de ZLTO werd in 2003 een tweede erfbeplantingactie gehouden. Hieraan deden 18 agrarische bedrijven mee. Vanuit de gemeentelijke plattelandsubsidie werd deze actie ondersteund. In 2005 werd door partijen wederom het convenant afgesloten. In dit convenant werd bijzondere aandacht besteed aan het behoud en het versterken van de natuur- en landschapswaarden van Het Groene Woud. Daarnaast werden afspraken gemaakt over het stookbeleid en beplanting bij poelen.

Ook u kunt meedoen Partijen doen ook op u een beroep om als bewoners en gebruikers van het buitengebied via het aanbrengen van beplantingen daadwerkelijk mee te helpen aan een nog groener en mooier Boxtel.

Voor nadere informatie over het groenconvenant kunt u contact opnemen met Bart van Mil, afdeling Wonen en Milieu van de gemeente Boxtel, (0411) 655279.

13-03-2008
---