Gemeente Geertruidenberg


Pilot Bouwen binnen strakke contouren in the picture

Pilot binnen strakke contouren.JPG
De gemeente Geertruidenberg was woensdag 5 maart als pilotgemeente present tijdens het congres Brabant bouwt verder in het provinciehuis in s Hertogenbosch.

Ine de Wolf-Hermans, projectmanager Dongeburgh, was samen met makelaar Marco Verbrugge actief op de informatiemarkt. Vertegenwoordigers van politieke partijen, gemeenten, de provincie Noord-Brabant, woningbouwverenigingen, adviesbureaus, bouwbedrijven, maar ook geïnteresseerde particulieren konden hier hun vragen stellen over de pilot Bouwen binnen strakke contouren. Peter Span, directeur WSG, vertelde tijdens de interactieve deelsessie Binnenstedelijk bouwen over de ervaringen van de woningbouwcorporatie/stichting met de pilot.

Het congres in het provinciehuis draaide om de vraag hoe het huidige bouwtempo (vorig jaar 10.500 woningen in Noord-Brabant) voortgezet kan worden, terwijl tegelijkertijd rekening moet worden gehouden met de woonwensen van de woningmarkt: de meeste mensen willen gewoon een huis met een tuintje.

De gemeente Geertruidenberg is geselecteerd voor de provinciale pilot Bouwen binnen strakke contouren, een experiment uit het ontwikkelingsprogramma Ruimtelijke Ordening van de provincie. Binnen de bebouwde kom mag volgens deze pilot binnen vastgestelde contouren onbeperkt gebouwd worden. In Geertruidenberg zijn in project Dongeburgh in totaal zon 950 woningen gepland. Hier zijn dan enkele strikte voorwaarden aan verbonden. Door het bouwen binnen strakke contouren wordt verrommeling binnen stads- en dorpsgrenzen aangepakt. Minister Ella Vogelaar vindt dit zo belangrijk, dat ze een prijs instelde voor de gemeente die een verrommeld terrein het meest creatief invult. Verder stelde minister Vogelaar op 5 maart de provincie Noord-Brabant een financiële bijdrage in het vooruitzicht om in de pilot het collectief particulier opdrachtgeverschap te stimuleren. Gezamenlijk werken aan een woonproject ontwikkelt immers de sociale samenhang in de samenleving.

Projectmanager Dongeburgh Ine de Wolf-Hermans kijkt terug op een geslaagd congres vorige week. Er was veel belangstelling voor onze stand en onze ervaringen in de pilot. Ook uit de deelsessie Binnenstedelijk bouwen bleek dat er veel belangstelling is om het project Brabantbreed toe te passen. Eind mei is de eindevaluatie van de pilot Bouwen binnen strakke contouren.