PvdA Europees parlement


Boeren kunnen meer melken

13 maart 2008

Het Europees Parlement heeft vandaag in Straatsburg ingestemd met een vrijwillige verruiming van het melkquotum met twee procent per 1 april 2008. Ook heeft een meerderheid ingestemd met verevening van ongebruikte quota tussen lidstaten. Goed nieuws voor de Nederlandse melkboeren, vindt PvdA europarlementariër Lily Jacobs. Die kunnen nu eindelijk aan de gestegen vraag voldoen.

Opgroeiende economieën, zoals China, zorgen voor een grote stijging in de vraag naar melkproducten. Nederlandse boeren kunnen en willen graag meer produceren, maar vanwege de quotering op melk, kunnen zij en veel andere Europese boeren niet van de gestegen vraag profiteren. "Het is erg raar om boeren boetes op te leggen wegens quotumoverschrijding als er elders geschreeuwd wordt om onze zuivel", aldus Lily Jacobs.

De Nederlandse inzet van 3 procent heeft geen meerderheid gehaald, maar Lily Jacobs is heel tevreden met dit compromis: "In het oorspronkelijke voorstel werd geen enkele verruiming toegestaan. Hier kunnen onze boeren voorlopig mee vooruit. Toch blijft het belangrijk om ook de volgende jaren verdere verhoging te realiseren". Het systeem van melkquota wordt namelijk met grote waarschijnlijkheid afgeschaft in 2015. Het nu al geleidelijk verhogen van het melkquotum geeft de boeren de mogelijkheid om hun bedrijfsvoering hierop af te stemmen.

De Europese Commissie zal de uitspraak van het Europees Parlement zien als duidelijke steun voor het voorstel van de quotumuitbreiding van 2 procent per 1 april dit jaar. Het voorstel voor de herverdeling van ongebruikte quota zal daarentegen waarschijnlijk niet worden overgenomen, aangezien daarvoor weinig steun bestaat in de andere lidstaten.