PvdA Europees parlement


Een eerste stap op weg naar een nieuw Europees landbouwbeleid

13 maart 2008

Vandaag heeft het Europees Parlement in grote lijnen ingestemd met het Commissievoorstel over de doorlichting van het Europese landbouwbeleid. Deze zogenaamde "Health Check" is een mid-term review van de hervorming in 2003.

PvdA europarlementariër Lily Jacobs is op grote lijnen tevreden over het parlementaire rapport, maar is teleurgesteld dat er maar weinig geld wordt gereserveerd voor plattelandsontwikkeling. Ze is daarentegen erg tevreden dat haar amendementen om de belangen van ontwikkelingslanden bij ons beleid naar voren te brengen met grote meerderheid zijn geaccepteerd.

De belangen van ontwikkelingslanden kwamen oorspronkelijk helemaal niet in het rapport van het Parlement voor. "Dat is natuurlijk schandalig. De allerarmste landen hebben recht op een eerlijke toegang tot onze markt, we moeten af van het protectionisme en de marktverstorende maatregelen die op dit moment nog steeds in ons landbouwbeleid zijn ingebouwd" aldus Lily Jacobs.

Volgens Lily Jacobs gaat er in het vandaag aangenomen stuk, in tegenstelling tot het oorspronkelijke Commissievoorstel, te weinig geld naar plattelandsontwikkeling. "Ons landbouwbeid moet ten goede komen aan onze burgers. Onze allereerste prioriteit ligt natuurlijk bij voldoende, veilig voedsel van de allerhoogste kwaliteit. Maar we moeten ook investeren in plattelandsontwikkeling en het milieu, voor de huidige én toekomstige generaties."

Deze doorlichting is slechts een eerste stap, vindt Jacobs. "Halverwege het spel kun je de spelregels niet meer ingrijpend veranderen, maar in 2013 wordt dat anders. Dan kunnen we pas echt aan de slag om dit beleid grondig te herijken en aan de moderne tijd aan te passen. Het gaat niet alleen om hoeveel geld, maar ook voor welke doelen dit geld moet worden ingezet. Er moeten betere oplossingen komen voor nieuwe uitdagingen als de klimaatverandering, de groeiende wereldbevolking, en de stijgende behoefte aan energie. Dat zijn de grote problemen van onze tijd die voedselschaarste kunnen veroorzaken."

Dit rapport is een reactie op het Commissievoorstel dat onlangs werd uitgebracht. Een wetgevend voorstel van de Commissie zal in mei volgen. Naar verwachting is de procedure in december van dit jaar rond.