CBS

Conjunctuurbericht
Donderdag 13 maart 2008 9:30

Productiegroei industrie iets hoger in januari 2008

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in januari 2 procent groter dan een jaar eerder. De productiegroei was daarmee iets hoger dan een maand eerder.

Niet alle branches van de industrie produceerden in januari meer dan in dezelfde maand van 2007. In de hout- en bouwmaterialenindustrie was de toename met ruim 5 procent het grootst. De aardolie- en chemische industrie, de voedings- en genotmiddelenindustrie en de textielindustrie realiseerden een productiegroei van zo'n 3 à 4 procent De productie in de metaalindustrie was slechts een fractie meer dan een jaar eerder. De papier- en grafische industrie produceerde bijna 2 procent minder dan in januari 2007.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling in de productie kan het beste gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode december 2007 - januari 2008 ruim 2 procent hoger dan in de periode oktober - november 2007.

Meer cijfers staan op de themapagina industrie en energie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl