GroenLinks

Geef Olympiërs tijdelijk een diplomatiek paspoort

13 maart 2008

GroenLinks is er, na de beantwoording van het kabinet op eerdere vragen, niet gerust op dat de leden van de Olympische ploeg voldoende beschermt zijn als zij in China uitlatingen doen over de mensenrechten aldaar. Vandaar dat er in nieuwe kamervragen aangedrongen wordt op het verlenen van een tijdelijk diplomatiek paspoort voor alle leden van de ploeg, voor de duur van de spelen in China.

Mariko Peters

Vervolgvragen van het lid Peters (GroenLinks) op de antwoorden van de minister van Buitenlandse zaken en de staatssecretaris van VWS van 12 maart 2008, over bescherming van de vrijheid van meningsuiting van het Nederlandse Olympisch team in China.


1.Bedoelt u met uw oordeel dat het universeel recht op vrijheid van meningsuiting van toepassing "moet zijn" voor Nederlandse sporters tijdens de Olympische Spelen dat deze op hen ook van toepassing "is"?


2.Hoe luidt uw antwoord op de eerder gestelde, maar niet beantwoorde vraag, of u de waarschuwing van het NOC*NSF kunt bevestigen dat het gevaar bestaat dat sporters door de Chinese autoriteiten worden opgepakt en vastgezet als zij zich kritisch uitlaten over de mensenrechten- of politieke situatie in China?


3.Welke maatregelen (in uw antwoord schrijft u over "beperkte mogelijkheden tot maatregelen"), kan en zal Nederland nemen in het geval dat de Chinese autoriteiten actie ondernemen jegens Nederlandse leden van het Olympisch team indien zij zich kritisch uitlaten over de mensenrechten- of politieke situatie in China?


4.Waarom kiest u ervoor zich grotendeels neer te leggen bij de gevaren die de Nederlandse sporters lopen in China door te antwoorden dat China haar eigen regels en wetten mag uitvoeren op het gebied van mensenrechten? Deelt u het oordeel dat u daarmee de sporters ontmoedigt om van hun universeel recht op vrijheid van meningsuiting gebruik te maken als zij dat willen?


5.Bent u bereid zich via diplomatieke wegen in te zetten voor een garantie van de Chinese autoriteiten dat de sporters in geen geval worden ondervraagd, opgepakt en/of vastgehouden? Zo nee, waarom niet? Bent u in dat geval bereid zich in te zetten voor een garantie van de Chinese autoriteiten dat de sporters niet worden ondervraagd, opgepakt en/of vastgehouden zonder voorafgaande tussenkomst van de Nederlandse ambassade?


6.Bent u bereid de leden van het Nederlands Olympisch team, die tijdens de Olympische Spelen Nederland vertegenwoordigen en zodoende gezien kunnen worden als ambassadeurs van Nederland, een tijdelijk diplomatiek paspoort af te geven (zoals het ministerie dit ook in sommige andere gevallen doet) opdat zij extra bescherming genieten tijdens hun verblijf in China? Zo nee, waarom niet?