Sociaal-Economische Raad

12 maart 2008

Vandaag start de SER samen met de akkerbouwschappen en het ministerie van Landbouw een pilot waarmee de zogenoemde `natte handtekening' onder verordeningen en besluiten wordt vervangen door een gecertificeerde elektronische handtekening.

SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan kreeg daartoe een speciale usb-stick met pincode overhandigd door directeur De Bos van DigiNotar, het bedrijf dat de digitale handtekening heeft ontwikkeld. Slaagt de pilot, dan zal deze worden uitgebreid naar alle product- en bedrijfschappen. Uiteindelijk zal het goedkeuringstraject van verordeningen en besluiten volledig worden gedigitaliseerd. Ook het PBO-blad, waarin alle verordeningen en besluiten worden gepubliceerd, zal op termijn alleen nog digitaal verschijnen.

Digitalisering van de goedkeuring heeft veel voordelen boven de oude procedure met de `natte handtekening'. Zo kan er geen onduidelijkheid meer ontstaan over de juiste versie van een verordening of besluit. Ook geeft het minder rompslomp, omdat er geen teksten meer in drievoud hoeven te worden aangeleverd, die elk apart getekend moeten worden. Bovendien is er geen papier meer nodig: van ontwerpverordening tot publicatie van de goedgekeurde verordening in het PBO-blad verloopt het proces digitaal.

---