Gemeente Barneveld


Boomfeestdag 2008

Het planten van een klimaatbosje vormt het startsein voor deze Boomfeestdag. Wethouder Verweij van de gemeente Barneveld, regiomanager Lammertink van het Geldersch Landschap en enkele kinderen van de betrokken scholen uit Barneveld zullen drie walnotenbomen planten, een zogenaamd klimaatbosje.

Het klimaatbosje is een initiatief van De Landschappen en Landschapbeheer. Er worden honderden klimaatbosjes in Nederland geplant als symbool voor de grote CO compensatiebossen elders in de wereld. In Nederland hebben we niet de ruimte om een dergelijk compensatiebos te realiseren, maar we kunnen op deze manier wel aandacht vragen voor het klimaatprobleem en een kleine bijdrage leveren aan de vermindering van de CO uitstoot. Het Geldersch Landschap ondersteunt dit initiatief door op haar terreinen verschillende klimaatbosjes aan te planten.

Na het planten van het klimaatbosje zullen leerlingen van de Willem van Oranjeschool, De Daltonschool Lange Voren en de Prot. Chr. Bs. De Branding te Barneveld de aanplant van ongeveer 700 eikenboompjes in het Schaffelaarse Bos verzorgen.

Het Geldersch Landschap heeft op het veertienlanenpunt de oude eiken afgezet tot aan de grond zodat de stobben weer kunnen uitlopen tot hakhout. Een deel ervan zal niet meer uitlopen, omdat de bomen aan het eind van hun maximale levensduur zijn. Om er een gezond en vitaal hakhoutbos van te maken worden nieuwe eiken aangeplant tussen de stobben.

Met deze feestelijke viering van Boomplantdag willen de gemeente Barneveld en het Geldersch Landschap aandacht vragen voor de belangrijke bijdrage die onze lokale natuur levert aan ons klimaat. Mutatiedatum 13/03/2008