Vereniging Nederlandse Gemeenten

Nieuwe keurmerkverlening VNG aan benchmarks

13.03.2008

Begin juni 2008 verleent de VNG voor de derde keer het keurmerk voor gemeentelijke benchmarks. Het keurmerk onderscheidt een benchmark van andere doordat het duidelijk maakt dat deze voldoet aan 15 kwaliteitscriteria. De VNG roept gemeenten en aanbieders op om benchmarks aan te melden.

De VNG vindt benchmarking een goed kwaliteitsinstrument. Met benchmarking kunnen gemeenten namelijk hun prestaties meten en die vergelijken met de prestaties van andere gemeenten. Dit biedt vervolgens concrete aanknopingspunten om de kwaliteit van dienstverlening te verbeteren. Daarnaast kunnen gemeenten met benchmarking verantwoording afleggen over hun prestaties. Door keurmerken te verlenen, komt er een classificatie in het gemeentelijke benchmarkaanbod. Dit stimuleert gemeenten mee te doen aan kwalitatief hoogwaardige benchmarks. Samen met alle gemeenten stáát de VNG tenslotte voor de kracht en kwaliteit van het lokaal bestuur.

Het keurmerk schept orde in het aanbod van benchmarks. Gemeenten die op zoek zijn naar een benchmark kunnen erop vertrouwen dat benchmarks met een keurmerk voldoen aan 15 kwaliteitscriteria. Het verkrijgen van een keurmerk houdt voor de aanbieders van benchmarks in dat:
* zij in de publiciteit rond hun benchmarks in 2008 het volgende beeldmerk mogen voeren:


* de benchmark eervol genoemd wordt in de Gids voor gemeentelijke benchmarks en op Waarstaatjegemeente.nl en vng.nl
* dat de VNG in diverse communicatie-uitingen de benchmark noemt en gemeenten attendeert op deelname aan benchmarks en Waarstaatjegemeente.nl

Om gemeenten een overzicht te bieden van de belangrijkste benchmarks op de voor hen relevante beleidsterreinen, heeft de VNG de Familie van Benchmarks ontwikkeld. Dit is een selectie uit de benchmarks met een keurmerk. Kerncijfers uit deze familie van benchmarks zijn te raadplegen in de database op Waarstaatjegemeente.nl.

Aanbieders kunnen hun benchmark aanmelden en gemeenten kunnen de VNG ook attenderen op goede benchmarks. Stuur daarvoor een mail naar keurmerk@vng.nl en zorg ervoor dat uw benchmark mét VNG keurmerk opgenomen wordt in de Gids Gemeentelijke benchmarks.

Meer informatie of aanmelden?
Ga naar vng.nl:

* Klik op Beleidsvelden, Gemeentelijke Dienstverlening en Benchmarking voor meer informatie over benchmarking. Met vragen kunt u ook terecht bij het VNG Informatiecentrum: (070) 3738020 of via e-mail

* Klik binnen het genoemde beleidsveld op Gids gemeentelijke benchmarks en formulier voor aanmelding voor de keurmerkverlening gemeentelijke benchmarks 2008.

Den Haag, 12 maart 2008