Persberichten Stad Utrecht, 10.15 uur.

Utrecht, 13-03-2008

Controle op gedrag op lijnbus 28

DE MEERN/UTRECHT Op dinsdag 11 maart heeft de politie in samenwerking met het GVU, Bureau Halt en de Vreemdelingenpolitie een controle gehouden op gedragsregels in lijnbus 28 van het GVU. Zes jongeren kregen een Halt-afdoening en elf personen werden bekeurd.

De actie werd van 13.00 uur tot 16.00 uur gehouden aangezien het personeel en de reizigers van het GVU steeds meer overlast van jeugdigen ervaren die zich niet netjes gedragen in de bus. Vorige week werd een buschauffeur op lijn 28 bespuugd, is er een buschauffeur beledigd en is er een conflict in de bus geweest.

Agenten hielden samen met tien medewerkers van het GVU, waarvan drie kaartcontroleurs, een onopvallende actie in de bus. Ook waren er twee medewerkers bij van Bureau Halt. Bij het treinstation in Vleuten stapten onopvallende politiekoppels op de bus en reden de rit naar Utrecht Centraal mee. Vooral bij de Milan Viscontilaan en bij de busbaan in Parkwijk stapten jeugdigen in die zich vervolgens vervelend en hinderlijk gedroegen.

De overlastgevenden werden uit de bus gehaald en voor de keuze gesteld: of een bekeuring of een verwijzing naar Bureau Halt. Zes jongeren kozen voor een Halt-afdoening. Zij hebben vanavond met hun ouders een intakegesprek bij Halt, waarna ze zaterdag 15 maart a.s. een aantal uur GVU-bussen moeten schoonmaken. Wanneer de jongeren hier niet aan voldoen, dan volgt er alsnog een bekeuring. De Halt-afdoeningen waren o.a. voor het gooien van snoep door de bus, schreeuwen in de bus, mp3 afspelen met mobiel, met de voeten op de bank zitten en zwartrijden. Elf personen kozen voor een bekeuring: voeten op de bank (7), zwartrijden (3) en het veroorzaken van geluidsoverlast. De politie zal de busactie vermoedelijk gaan herhalen.

Drie bekeuringen

UTRECHT- In de nacht van woensdag op donderdag is een man aangehouden.

Omstreeks 03.30 uur werd de 20-jarige jonge man uit Laag-Keppel een horecagelegenheid aan het Janskerkhof uitgezet omdat hij tussen jassen en tassen snuffelde.

Hierop hebben de agenten de jonge man, die eveneens dronken was, verzocht het Janskerkhof te verlaten, toen hij dit niet deed beledigde hij de agenten. De jonge man heeft drie bekeuringen gekregen, een voor het niet voldoen van vordering, beledigen van agenten en openbaar dronkenschap.

Winkeldiefstal

UTRECHT- Aan de Steenweg zijn op woensdagmiddag twee verdachten aangehouden voor winkeldiefstal.

Het tweetal, een 16 jarig meisje en 17 jarig meisje uit Utrecht, hadden omstreeks 14.45 uur goederen uit de winkel genomen zonder deze te betalen. Het tweetal is voor verhoor meegenomen naar het bureau. Tegen hen wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Diefstal uit auto én ongeval

UTRECHT- De politie heeft op woensdagavond twee jongens aangehouden voor een autokraak en het doorrijden ná een ongeval.

Twee jongens, een 16-jarige en een 15-jarige afkomstig uit Utrecht, hadden volgens een oplettende getuige een autoruit vernield en waren volgens vandoor gegaan op een scooter. Hierop hebben agenten de omgeving afgezocht en zagen de jongens over de Groeneweg in de richting van de Kanaalstraat rijden. Hier zagen de agenten dat een 31-jarige bestuurster, uit Utrecht, van een auto links afsloeg en op het moment dat deze bijna de Groeneweg opreed werd aangereden door een zeer snel rijdende bromfiets met daarop de 15- en 16-jarige jongens. De bromfiets reed hard in de flank van de auto van de vrouw en de bestuurder en passagier van de bromfiets kwamen daarbij ten val en vluchtte hierbij. Na een korte achtervolging zijn de jongens aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.