Gemeente Oldenzaal


Gemeentelijke compostactie wegens succes herhaald

gepubliceerd op : 13-3-2008

Ook dit jaar houdt de gemeente Oldenzaal weer een compostactie. Dit betekent dat de inwoners van Oldenzaal op het afvalbrengpunt aan de Lübeckstraat 34 een gratis zak compost kunnen afhalen. De actie loopt van zaterdag 15 maart tot en met zaterdag 22 maart aanstaande.

Wethouder Rorink is op zaterdag 15 maart aanstaande aanwezig om de eerste gratis zak compost uit te reiken.

Met de uitgifte van gratis compost laat de gemeente op een ludieke wijze zien dat het goed scheiden van GFT afval wordt beloond. Goed scheiden is voordelig voor het milieu en voor de eigen beurs. Door het apart inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) is het mogelijk dit afval te recyclen en er compost van te maken. Zo hoeft er minder afval verbrand te worden.

Het gaat om zakken van 40 liter compost die bij inlevering van de speciale bon kunnen worden opgehaald. Deze bon staat ook in de KOM van dinsdag 11 maart.

Het compost kan goed worden gebruikt in de tuin. Op die manier wordt de natuurlijke kringloop van dit materiaal gestimuleerd. Niet toevallig valt deze compostactie samen met de periode waarin de burger het grof tuinafval (takken) gratis kan brengen of kan laten ophalen.

Goed scheiden van afval van groot belang!
Graag wil de gemeente er nogmaals de aandacht op vestigen dat goed scheiden van uw afval in de duobak in restafval en GFT-afval (groente, fruit en tuinafval) van groot belang is voor het milieu! Immers, hoe meer GFT-afval afzonderlijk wordt ingezameld, hoe meer er als compost kan worden verwerkt (en dus hergebruikt) en hoe minder afval er hoeft te worden verbrand.

De gemeente vraagt uw aandacht hiervoor, omdat sommige inwoners de indruk hebben dat er niet meer gescheiden wordt ingezameld. Dat is uiteraard niet het geval! Uit controles blijkt wel dat in het vak van de duobak dat is bestemd voor GFT-afval, in sommige gevallen restafval wordt aangetroffen. In dat geval wordt een rode kaart aan de bak bevestigd en wordt de bak niet geleegd. De bak kan pas weer worden aangeboden als de vervuiling uit de GFT-afval is gehaald.

Het niet scheiden van GFT-afval en restafval leidt tot hogere verwerkingskosten. De verwerking van GFT-afval is namelijk veel voordeliger dan het verbranden van restafval. Bovendien wordt het GFT-afval dan ook nuttig hergebruikt in de vorm van compost. Dus: GFT-afval en restafval gescheiden blijven aanbieden in de duobak!