Waterschap Rivierenland

Aanpak kroosprobleem Beuningen-West

In Beuningen-West is de kroos op vijvers en sloten sterk toegenomen. Vanwege de stank die dit oplevert, zijn hierover bij de gemeente veel klachten binnengekomen. Omdat leven in een prettig leefmilieu voor alle inwoners door zowel Gemeente Beuningen als Waterschap Rivierenland (verantwoordelijk voor het water in Beuningen) belangrijk wordt gevonden, is besloten hier actie op te ondernemen. Naast stank is een overdaad van kroos namelijk ook slecht voor de waterkwaliteit. Genoeg aanleiding dus om snel de handen uit de mouwen te steken.

In twee stappen

Gemeente en waterschap kiezen hierbij voor een twee-stappen aanpak. Momenteel worden voorbereidingen getroffen om op de korte termijn het kroos handmatig te verwijderen. Gezonde waterplanten krijgen daardoor weer de gelegenheid om te groeien, waardoor ze minder snel opnieuw overwoekerd zullen worden door kroos. Omdat deze oplossing niet de oorzaak van het kroosprobleem aanpakt, richt de tweede stap zich op de status van het water.

Kroos ontstaat bijvoorbeeld in vijvers en sloten waar veel slib op de bodem zit. Door deze wateren te baggeren, verdwijnt het slib en heeft kroos minder kans. Een andere mogelijkheid is het verbeteren van de doorstroming in vijvers en sloten. Kroos groeit namelijk goed in stilstaand water. De gemeente en het waterschap hebben gezamenlijk een waterplan opgesteld, waarin deze maatregelen genoemd zijn. Er moet onderzocht worden welke maatregelen nu voorrang hebben. Want hoewel het volledig verwijderen en voorkomen van kroos onmogelijk is, is het tot het minimum beperken van kroosoverlast het uitgangspunt.

Vragen?

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Stephan Fontein, Waterschap Rivierenland, e-mail S.Fontein@wsrl.nl of telefoon 0344-649218