Gemeente Lansingerland


Inburgeren in de gemeente Lansingerland

Inburgeren in de gemeente Lansingerland

Gemeente Lansingerland is gestart met oproepen inburgeringsplichtigen

Vanaf oktober 2007 is zij gestart met het oproepen van nieuw- en oudkomers in de gemeente die inburgeringsplichtig zijn.

Wie zijn inburgeringsplichtig?

Inburgeringsplichtig zijn alle vreemdelingen (zowel nieuw-als oudkomers) van 18 tot 65 jaar die duurzaam in Nederland willen en mogen verblijven, met uitzondering van een aantal groepen (zie hieronder).

Er zijn afspraken voor de mensen die moeten inburgeren. Die afspraken zijn niet voor iedereen hetzelfde. Daarom hebben we de mensen die moeten inburgeren, in drie groepen verdeeld:


- nieuwkomers;


- oudkomers;


- geestelijke bedienaren.

Meer informatie over deze groepsindeling vindt u op www.hoemoetikinburgeren.nl

U hebt aan de inburgeringsverplichting voldaan wanneer het inburgeringexamen is behaald.

Wie zijn niet inburgeringsplichtig?

U hoeft niet in te burgeren:


· als u jonger bent dan 16 jaar;


· als u 65 jaar of ouder bent;


· als u acht jaar of langer in Nederland woonde toen u nog leerplichtig was. Iedereen tussen vijf en zeventien jaar is in Nederland leerplichtig. Hij of zij moet dan naar school.


· als u een diploma, certificaat of een ander bewijs hebt van een school die laten zien dat u de Nederlandse taal en Nederland goed kent. Hiervoor bestaat een lijst met vrijstellingen. Als uw diploma, certificaat of bewijs van de school op deze lijst staat, bent u vrijgesteld. U hoeft dan niet in te burgeren.


· als u uit een land van de Europese Unie komt of uit Zwitserland. Of als u komt uit een land dat meedoet met de Europese Economische Ruimte.

Er zijn nog andere situaties waarin u niet hoeft in te burgeren. Kijk voor meer informatie bij uitzonderingen of vrijstellingen op www.hoemoetikinburgeren.nl

Wat zijn de voorwaarden voor ontheffing?

Ontheffing voorafgaand aan het traject

Ontheffing op basis van psychische of lichamelijke belemmering of verstandelijke handicap

Inndien u kunt aantonen dat u door een psychische of lichamelijke belemmering, dan wel een verstandelijke handicap blijvend niet in staat bent het inburgeringsexamen te behalen, dan kan de gemeente u ontheffen van de inburgeringsplicht. U heeft dan een medisch advies nodig van het GGD Rotterdam en Omstreken. Aan de medische keuring voorafgaand aan het medisch advies zijn kosten verbonden.

U kunt de ontheffing bij de gemeente aanvragen via een aanvraagformulier. Dit aanvraagformulier kunt u downloaden aan de onderzijde van deze pagina.

Ontheffing op basis van ongeletterdheid

Indien u in aanmerking denkt te komen voor een ontheffing op basis van ongeletterdheid, dan moet u de gemeente documenten tonen van een (onderwijs)instelling waaruit blijkt dat u zich buiten het verplichte WI- of WIN- traject heeft ingespannen om Nederlands te leren. Het moet hierbij gaan om cursussen in georganiseerd verband. Deze documenten moet u meesturen bij uw aanmelding voor een Haalbaarheidsonderzoek. Het ROC van Amsterdam beoordeelt deze documenten. Bij een gunstige beoordeling kunt u zich aanmelden voor een Haalbaarheidsonderzoek. Uitgebreide informatie hierover is te verkrijgen bij de Immigratie en Naturalisatiedienst van het Ministerie van Justitie (www.ind.nl).

Ontheffing tijdens het traject

Indien de gemeente op grond van de door u aantoonbaar geleverde inspanningen tot het oordeel komt dat het voor u niet mogelijk is het inburgeringsexamen te behalen, dan kan de gemeente u ontheffen van de inburgeringsplicht. In beginsel vindt de ontheffing plaats op uw verzoek. Maar het college (burgemeester en wethouders) kan in bijzondere gevallen overgaan tot gehele of gedeeltelijke ontheffing.

Wat is de korte vrijstellingstoets (KVT)?

De Korte Vrijstellingstoets (KVT) bestaat uit een toets op een hoger taalniveau dan het inburgeringsexamen (Niveau B1). Iedereen die moet inburgeren, maar vindt dat hij/ zij al voldoende is ingeburgerd in Nederland, mag de toets doen. Voorwaarde hierbij is dat de gemeente niet de inburgeringscursus of het inburgeringsexamen betaalt. U mag ook geen lening bij de Informatie Beheer Groep (IB-Groep)hebben voor een inburgeringscursus. Iemand mag 1 keer meedoen aan de KVT. U moet zich zelf aanmelden voor de KVT bij de IB-Groep. Voor meer informatie kijkt u op www.inburgeren.nl.

Vragen

Indien u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met mevrouw K. d'Harvant van de afdeling Werk, Inkomen en Zorg, telefonisch bereikbaar op dinsdag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 10:00 uur.
Te downloaden:

* AANVRAAG FORMULIER.doc (69 KB)

* Beleidsregels Wet Inburgering 2008.doc (81.5 KB)
* Conceptverordening lansingerland 2007.doc (124 KB)