Landelijke Studenten Vakbond


LSVb-werkgroep naar Moldavië

Utrecht, 12 maart 2008 -- Op donderdag 13 maart vertrekken studenten van werkgroep Solid van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) naar Moldavië. Daar zullen zij studenten trainen en helpen om een representatieve studentenorganisatie op te zetten. Leonoor Akkermans begint donderdag met de vier andere werkgroepleden aan de 46-urige treinreis: In Moldavië is het voor studenten heel lastig om invloed uit te oefenen op de kwaliteit en inhoud van hun onderwijs. Studenten hebben daar veel minder mogelijkheden. Via dit project helpen we ze om hun invloed zo goed mogelijk te gebruiken.

Tijdens het project zullen 24 Moldavische studenten worden opgeleid tot trainer. Ze zullen intensief begeleid worden door de Nederlandse studenten in het geven van trainingen zodat zij in de toekomst zelf trainingsprogrammas kunnen organiseren. Werkgroep Solid geeft ook kleine subsidies aan studentensenaten om zelf lokale trainingen voor studenten te organiseren. Daarnaast zullen vertegenwoordigers van Moldavische studentenorganisaties bij elkaar komen om opnieuw de mogelijkheden te bekijken om een overkoepelende organisatie van studentvertegenwoordiging op te zetten. Deze organisatie zal een belangrijke gesprekspartner moeten worden voor het ministerie van onderwijs en voor beleidsmakers bij universiteiten.

Train de trainers is het laatste onderdeel van een partnerschap dat werkgroep Solid heeft met de Moldavische Studenten Vakbond ASM. Het doel van dit project is om democratische studentenparticipatie en een sterkere rechtspositie van de student te realiseren. In februari 2007 organiseerde Solid een internationaal studenten symposium waar 120 studenten uit Moldavië en omliggende landen vaardigheidstrainingen volgden om de expertise van studenten in de medezeggenschap te vergroten. Daarnaast organiseerde Solid afgelopen zomer een Summer University met intensieve trainingen voor 80 Moldavische studenten. De themas voor deze Summer University waren corruptie, mobiliteit, fondsenwerving en motivatie. Het project heeft het opzetten van meer studentensenaten op universiteiten in Moldavië gestimuleerd en de capaciteiten van de Moldavische studenten versterkt. Dit samenwerkingsproject wordt mede mogelijk gemaakt door FNV Mondiaal, het Matra programma (Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Oxfam Novib.

Noot,