Ministerie van Defensie

13-03-2008
Uitstel verzending opleidingsnota
Ondertekenaar: Staatssecretaris van Defensie

In het wetgevingsoverleg personeel op 5 november 2007 is toegezegd dat vóór 1 maart 2008 de Kamer een opleidingsnota zou ontvangen, waarin de voortgang van een aantal ontwikkelingen op het terrein van opleidingen wordt toegelicht.

Het opleidingsveld bij Defensie is complex en omvangrijk: het omvat meer dan 4000 opleidingen. Om inzicht te krijgen in aantallen opleidingen, soorten opleidingen, de certificeerbaarheid van opleidingen, aantallen leerlingen, aantallen onderwijsgevenden en ondersteunend personeel is momenteel kwantitatieve inventarisatie gaande. Tevens worden de verdere mogelijkheden bezien tot samenwerking met het civiele onderwijs en tot verdere certificering en defensiebrede bundeling van delen van het onderwijs. De verwachting is dat de feitelijke inventarisatie alsmede enige globale aanbevelingen omstreeks de zomer gereed zijn.

De uitkomsten en aanbevelingen van de inventarisatie zullen de basis vormen voor de opleidingsnota. Daarom zal deze nota niet eerder dan dit najaar naar de Kamer kunnen worden gestuurd. Daarbij speelt ook mee dat prioriteit is gegeven aan de nota Werving en Behoud.

De ontwikkelingen op het gebied van het onderwijs bij Defensie staan overigens niet stil. Zo wordt voortvarend gewerkt aan de uitwerking van het convenant dat ik heb afgesloten met de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de uitbreiding van het aantal instroomopleidingen. Dit moet het komende schooljaar al leiden tot een nieuw opleidingsaanbod dat in de jaren daarna verder zal worden uitgebreid. Daarnaast wordt met de bonden gesproken over de opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden in het kader van loopbaanbegeleiding in FPS. Ten slotte wordt de bedrijfsvoering aangepast. Zo komt er een defensiebrede werkwijze voor e-learning en voor de registratie van opleidingen.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries