Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Betaald parkeren in Rubroek en Kralingen-West

In delen van Rubroek en Kralingen-West moet voortaan betaald worden voor het parkeren op straat.

Dat heeft het college van B & W van de gemeente Rotterdam op 19 februari besloten. Daarnaast worden rondom de Admiraliteitskade en Jonker Fransstraat de bestaande tijden van betaald parkeren verruimd. Rondom de Erasmus Universiteit wordt in een drietal straten betaald parkeren ingevoerd. Deze maatregelen zijn bedoeld om de hoge parkeerdruk te verlagen én om meer uniformiteit te krijgen in de gebieden waarvoor betaald parkeren geldt. Dit blijkt uit een persbericht van de dS+V.

Parkeerdruk verlagen

Vanuit de bovengenoemde gebieden is door verschillende burgers en ondernemers gevraagd om betaald parkeren in te voeren. Forenzen en bezoekers van de binnenstad zorgen hier voor parkeeroverlast. De invoering van betaald parkeren is bedoeld om de parkeerdruk te verlagen én om meer uniformiteit te krijgen in de gebieden waarvoor betaald parkeren geldt. Met betaald parkeren zorgt de gemeente ervoor dat de parkeerruimte die in een buurt beschikbaar is, optimaal wordt verdeeld onder bewoners, bedrijven en bezoekers. Bezoekers parkeren minder lang in de drukke straten of kiezen ze voor een ander vervoermiddel. Na invoering van betaald parkeren neemt de parkeerdruk in een gebied gemiddeld af met 30 procent. De buurt wordt daarmee voor iedereen beter bereikbaar en prettiger om in te wonen.

Tarieven
Bewoners in het betreffende gebieden parkeren tegen een sterk gereduceerd tarief. Zij kunnen bij de gemeente een parkeervergunning aanvragen, waarmee ze dag en nacht kunnen parkeren voor 9,- per maand (prijspeil 2008). Ook voor bedrijven gelden onder bepaalde voorwaarden gereduceerde tarieven ( 27,- prijspeil 2008). Daarnaast kunnen bewoners een bezoekersvergunning aanvragen, waarmee hun bezoek voordelig kan parkeren. Bedrijven kunnen voor hun gasten parkeerkaarten kopen voor 1 of 2 uur, een dag, een week of een maand. De overige parkeerders gaan betalen bij de parkeerautomaat. Dat kan op diverse manieren: met Chipknip, mobiele telefoon of (soms) creditcard.

Verbetering betaalgemak

Met de inkomsten uit het betaald parkeren investeert de gemeente in de bouw van nieuwe en de verbetering van bestaande parkeervoorzieningen, zoals parkeergarages en P+R terreinen. Ook komen er garages bij voor bewoners in de stadsvernieuwingswijken. De gemeente werkt aan de verbetering van het betaalgemak. Het gebruik van creditcards bij de parkeerautomaat wordt steeds verder uitgebreid (tot op dit moment VISA, Mastercard en American Express). Hiermee kunnen parkeerders makkelijk betalen bij parkeerautomaten in het centrum, in uitgaansgebieden, bij winkelcentra en bij toeristische attracties en hotels.

Betaald parkeren gefaseerd ingevoerd

De bewoners en bedrijven in de betrokken wijken zijn inmiddels met een brief op hoogte gebracht van het collegebesluit. De daadwerkelijke invoering en wijziging van de bestaande tijden van betaald parkeren vindt gefaseerd plaats van 15 april tot 1 juni. Voor meer informatie over het gefaseerd invoeren van het parkeerbeleid, bel met telefoonnummer 0800-1545 (gratis nummer).