GroenLinks

Biogasproductie biedt kansen voor duurzame energievoorziening

Biobrandstoffen 12 maart 2008

Woensdag stemde het het Europees Parlement in met een verslag over duurzame biogasproductie. Europarlementariër Kathalijne Buitenweg, in de milieucommissie namens de Groenen verantwoordelijk voor dit rapport, is tevreden met het eindresultaat.

Zo heeft het Europees Parlement zich met een nipte meerderheid uitgesproken over de belangrijke bijdrage die biogas kan leveren aan een duurzame energiemix. De Groenen zijn ingenomen met de strenge sociale en milieucriteria die zijn vastgesteld.

Geen bindende norm
Buitenweg vindt het wel jammer dat er een meerderheid is gehaald voor de Europese norm waarin tegen 2020 biobrandstoffen tien procent moeten uitmaken van de brandstoffen, die gebruikt worden voor transportdoeleinden in de EU.

Volgens Kathalijne Buitenweg moet er eerst in kaart worden gebracht wat de risico's zijn. Daarna moeten er strenge criteria worden gesteld om de duurzaamheid van deze brandstoffen te waarborgen. "Pas als daaraan voldaan is, kan er eventueel een bindende norm gesteld worden."

Lage energie-efficiëntie
Het is volgens GroenLinks wel een goede zaak dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen traditionele en de zogenaamde tweede generatie biobrandstoffen. Traditionele biobrandstoffen worden gemaakt van grondstoffen als suikerbieten of maïs. De energie-efficiëntie hiervan is laag en brengt nieuwe problemen met zich mee zoals een stijging van voedselprijzen en ontbossing.

Tweede generatie duurzamer
Maar biogas kan zeker ook duurzaam zijn, zoals de tweede generatie. Deze energiebron heeft een groot potentieel, doordat biogas uit afval wordt gewonnen. Bijvoorbeeld uit mest. De productie ervan hoeft daardoor niet ten koste te gaan van de voedselproductie en de natuur.

Volgens Buitenweg is het daarom zaak de productie van de tweede generatie biogas verder te ontwikkelen, onder meer door subsidies voor onderzoek naar de techniek. "Maar wel met de noodzakelijke voorzichtigheid en niet rücksichtslos door het stellen van een bindende norm."

Verminderen mestprobleem
Biogasproductie leidt niet alleen tot relatief schone energie maar kan ook bijdragen aan het verminderen van het mestprobleem. Een extra bron van inkomsten voor boeren en de landbouw wordt zo ook meteen een stukje duurzamer. Buitenweg waarschuwt wel dat biogasproductie nooit een doel op zich mag worden. "Het verminderen van de hoeveelheid landbouwafval moet prioriteit blijven."

Zie ook:

* dossier Schone lucht, klimaat en energie