Partij van de Arbeid

PvdA wil sterker donorbeleid

13-03-2008 11:48

Vandaag is het Wereld Nierendag. PvdA Tweede-Kamerlid Chantal Gillard wil het huidige donorbeleid versterken en vindt dat het beleid gericht moet zijn op het verkrijgen van meer geregistreerde donoren. Dit kan bijvoorbeeld door het invoeren van een beloningssysteem. Het kabinet komt deze maand op aandringen van de PvdA met een masterplan orgaandonatie.

Er zijn nog steeds lange wachtlijsten voor orgaandonatie en patiënten overlijden ten gevolge van hun falen. Gillard: Donorregistratie is een mooie vorm van altruïsme die alleen maar winnaars kent. Hoewel ik van mening ben dat een ieder zich als orgaandonor dient te laten registreren, wijst de praktijk anders uit. Het beleid moet daarom gericht zijn op het verkrijgen van meer geregistreerde donoren. Dat kan je doen door bijvoorbeeld een beloningssysteem in te voeren voor degene die besluit zich te laten registreren. Men kan dan denken aan het eenmalig gratis verstrekken van een paspoort of identiteitsbeleid. Overigens kan ook een negatieve registrerende rekenen op een beloning.'

Gill'ard vervolgt: 'Verplichte donorregistratie of automatische registratie om de keuze over donatie over te laten aan de nabestaanden, behoren ook tot de mogelijkheden om het aantal registraties toe te laten nemen. Hoe wij deze stimulans ook zullen vormgeven; het doel moet zijn meer mensen die zich laten registreren als (nier)donor.

Masterplan
Naar aanleiding van het debat rondom de BNN donorshow en op aandringen van de PvdA komt het kabinet binnenkort met een masterplan orgaandonatie. Er wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden binnen het huidige systeem van orgaandonatie en naar de mogelijkheden tot wijziging van het systeem. Ondanks de 12.000 extra donorregistraties na de BNN Donor Show is er nog steeds een tekort aan donoren. Gillard: Dat men zich niet wil laten registreren kan te maken hebben met de onbekendheid of angst ten aanzien van orgaandonatie. Het misverstand dat artsen een patiënt eerder zal opgeven om gebruik te kunnen maken van de organen is één van deze angsten.

Levende orgaandonoren
Volgens Gillard moet er naast nierdonatie na overlijden ook meer aandacht komen voor levende orgaandonatie. Verwanten worstelen vaak met de vraag of zij wel een nier moeten afstaan. De vraag rijst al snel hoe de kwaliteit van het leven zal zijn als ze nog maar één nier hebben en wat er gebeurt als je, met één nier, ook een nieraandoening krijgt. Artsen zijn vaak terughoudend om verwanten aan te spreken op de mogelijkheid om een nier af te staan, omdat die mogelijk een te zware druk op de familie legt. De haast morele plicht die men voelt om een nier af te staan kan bijna niet genegeerd worden. Al deze vraagstukken moet men onder ogen zien en bespreekbaar maken.