Gemeente Zevenaar


27-02-2008: Buurt Actief Cheque, Kinderspeelmiddag en de Panna-arena

Buurt Actief Cheque

Het college heeft besloten tot het instellen van een Buurt Actief Cheque van 150,-- voor kleinschalige buurtactiviteit. De activiteit is gericht op kennismaking en leefbaarheid in de wijk. Voor 2008 zijn er 90 cheques beschikbaar en een aanvraag voor een cheque wordt gedaan bij het wijkteam. Het wijkteam beoordeelt of een initiatief uit de wijk voldoet aan de spelregels en geeft de cheque af. Omdat het nog om een proef gaat krijgt elk wijkteam 3 cheques. De resterende cheques worden door wijkcoördinatie in overleg met het wijkteam toegekend aan activiteiten in de grotere wijken. Wijkcoördinatie verwacht dat het instellen van de Buurt Actief Cheque zal leiden tot meer initiatieven in de wijken die de leefbaarheid en het elkaar kennen bevorderen.

Eind 2008 vindt de evaluatie plaats, op basis waarvan het college zal beslissen of voortzetting zinvol is.

Kinderspeelmiddag

In 2007 hebben kinderen rondom de speelplek Huijgenslaan zich ingezet voor een herinrichting van de speelplek. Dit is mogelijk doordat het oude gebouw op het terrein waar onder andere de operettevereniging gebruik maakte, is gesloopt. Daarvoor komt nu een trapveld voor in de plaats. De speeltoestellen worden mede in verband met het onderhoud vervangen. Zoals het er nu uitziet zal het terrein en de speeltoestellen omstreeks mei juni voor gebruik geheel ingericht zijn. Op dit moment staat er weinig op dit terrein, waardoor de speelmogelijkheden beperkt zijn. De Buurt Actief Cheque maakt het mogelijk om de kinderen toch een spelmiddag te bieden in en rondom het Waringin-gebouw.

Het bestuur van de Molukse gemeenschap die dit gebouw beheert, heeft direct haar medewerking verleend aan dit initiatief. Dewan Maluku staat via Waringin open voor dit soort wijkgebonden activiteiten en wil ook graag in de toekomst haar medewerking blijven verlenen. Wij zijn daar erg blij mee, omdat het wijkteam meer activiteiten in de wijk wil initiëren.

Panna-arena

Tijdens deze middag zal ook de Panna worden gebruikt. De gemeente Zevenaar heeft 2 Pannas aangeschaft in het kader van de sportstimulering en de BOS-impuls. Zij worden beheerd door de afdeling Welzijn van de gemeente.

Wat is een Panna?

Een geweldige vorm van straatvoetbal geliefd bij vele jongeren in Nederland en elders in de wereld! Jongeren overtreffen elkaar door middel van snelle trucs en subtiele voetbewegingen.

Panna is meer dan een sport. Panna is een lifestyle!

Bovendien is Panna Knock Out dé jongerenactiviteit in 2007 en zal zich in de toekomst nog verder ontwikkelen!

Doordat de panna-arena verplaatsbaar is kan zij op verschillende plekken worden ingezet. De praktijk wijst al geruime tijd uit dat Panna in deze sportkooi onder jongeren een zinderend succes is.

Een Panna (surinaams voor poorten) is het door de benen spelen van een tegenstander om vervolgens balbezit te houden. In balbezit blijven betekent dat de bal weer aangeraakt moet worden voordat deze de tegenstander of de kooi aanraakt. Een Panna kan zowel voorwaarts (de tegenstander staat in spreidstand) als zijwaarts (het ene been van de tegenstander staat voor het andere been) gespeeld worden. Het is toegestaan om de benen van de tegenstander te raken tijdens het poorten. Tijdens een partijtje Panna staat niet zo zeer het scoren van doelpunten centraal, maar het gaat vooral om voetbaltrucjes en mooie acties. Hiermee probeert de speler het respect van tegenstander en publiek af te dwingen!

Panna is niet alleen voetballen op straat. Het is een complete jongerencultuur met eigen kleding, omgangsvormen, straattaal en muziek. Respect is in de lifestyle van het Panna het grootste begrip. Daardoor staat fairplay hoog in het vaandel. Verlies wordt geaccepteerd onder het motto hij was gewoon beter.