Kennisnet

Aantal digitale schoolborden in één jaar verviervoudigd

13 maart 2008

Vier keer zoveel basisscholen als in 2006 werkten vorig jaar met digitale schoolborden. Onderzoek onder leerlingen, docenten en managers op scholen voor po, vo en mbo wijst uit dat het digitale bord de laatste tijd een hoge vlucht neemt. Het in december 2007 door Kennisnet uitgevoerde onderzoek laat zien dat digitale borden langzamerhand de plaats van krijtschoolborden innemen.

Op dit moment maakt 48% van de scholen in het PO gebruik van digitale schoolborden. In het VO is dat 60%. Van alle ICT voorzieningen is deze het meest gewild. Ruim driekwart van de scholen is van plan in de toekomst een digitaal schoolbord aan te schaffen. Vooral in het primair onderwijs is de stijging van het digitale schoolbord groot. Bijna de helft van de scholen in het PO heeft één of meer digitale borden.

Aansluiting op belevingswereld
Stichting Kennisnet heeft al eerder onderzoek laten uitvoeren naar het gebruik van digitale schoolborden. Eind 2006 bezat slechts 11% van de basisscholen en 42% van de scholen voor voortgezet onderwijs een digitaal schoolbord. De stijging in populariteit heeft het digibord onder andere te danken aan de mogelijkheid lessen visueel aantrekkelijker te maken en de aansluiting op de belevingswereld van de leerlingen. Bovendien zorgt het gebruik van het digibord ervoor dat leerkrachten opnieuw gaan nadenken over hun lessen en de lesactiviteiten.

Het onderzoek biedt echter veel meer materiaal. Zoals inzicht in het computergebruik in het onderwijs, het aantal uren dat leerlingen, leraren en managers de computer daadwerkelijk in de school/instelling gebruiken, én informatie over de ict-opbrengsten in de klas.

Het onderzoek kunt u vinden op: onderzoek.kennisnet.nl onderzoek.kennisnet.nl