Waterschap Rivierenland

Dijk Baanhoek te Sliedrecht op sterkte; grootste overlast dijkverbetering achter de rug.

De dijk langs de Beneden-Merwede ter hoogte van Baanhoek (Sliedrecht) is sinds kort op sterkte. Het grote werk van de dijkverbetering bij Baanhoek is achter de rug. Wat resteert zijn diverse afrondende werkzaamheden. In het najaar zijn ook deze werkzaamheden klaar. Over de kwelproblematiek wordt nog gesproken.

De afrondende werkzaamheden omvatten onder meer het aanleggen van het inspectiepad, het inzaaien van gras, het aanbrengen van afrasteringen, de aanleg van een toegangssteiger en ligplaatsen en het baggeren ter hoogte van een aantal ligplaatsen.

Bebouwing handhaven

Nadat onderzoek had uitgewezen dat de 600 meter lange dijk ter hoogte van Baanhoek niet voldeed aan de veiligheidseisen, is Waterschap Rivierenland in 2006 begonnen met de verbetering ervan. Een van de problemen voor deze dijkverbetering was dat aan weerszijden van deze dijk huizen staan, waardoor ingrijpende verbeteringen niet mogelijk waren zonder de sloop van een aanzienlijk deel van die bebouwing. Om die reden is besloten om een andere oplossing te kiezen: de aanleg tussen de bebouwing en de rivier van een geheel nieuwe waterkering. Dankzij deze oplossing kon alle bebouwing blijven staan. Verder kon door het gebruik van damwanden de nieuwe waterkering minder hoog en breed zijn.

Kwel

Toen bleek dat tijdens hoogwater er meer kwelwater onder de damwand door kon komen dan verwacht was, is een speciaal drainagesysteem aangelegd om gedurende hoogwater het kwelwater te kunnen afvoeren. Er vindt nog overleg plaats tussen gemeente, Belangenvereniging Dijkvak 14 en waterschap over het beoogde systeem om kwelwater weg te pompen.

Dijkkruin niet openbaar

Op de dijkkruin wordt een inspectiepad aangelegd. Met de gemeente Sliedrecht en de Belangenvereniging Dijkvak 14 is overeengekomen dat dit pad niet openbaar wordt. Alleen de direct aanwonenden hebben via hun eigen perceel, op eigen risico, toegang tot de dijk. De dijk zal door middel van hekwerken worden afgesloten.