Gemeente Den Haag

Haagse ouderen zijn het sociaal kapitaal van de stad

In de seniorennota Oud en wijs genoeg, deelt wethouder Bert van Alphen de oudere Hagenaars op in vier categorieën: de babyboomers, de redzamen, de zelfstandige zorgvragers en de verzorgden.

Het overgrote deel van onze 55-plussers is krachtig en draagt in hoge mate bij aan de cohesie in de stad, stelt Van Alphen. Zij vormen een sociaal kapitaal. In de nota worden maatregelen aangekondigd waardoor meer senioren gebruik kunnen maken van sportieve, culturele en educatieve voorzieningen in de stad. Ook wordt ouder gemeentepersoneel gestimuleerd om werk te gaan combineren met maatschappelijke activiteiten.

Verschillen
De verschillen tussen Haagse senioren zijn groot. Zowel in leefstijl, inkomen als in levenshouding. In aanvulling op het tot nu toe gevoerde beleid wordt in de nota Oud en wijs genoeg meer nadruk gelegd op het verruimen van de mogelijkheden voor ouderen om maatschappelijk actief te zijn en te blijven. De meeste 55-plussers in Den Haag zijn volgens Van Alphen prima in staat om de regie over hun eigen leven te voeren, zelfstandig te blijven en te blijven bijdragen aan de samenleving.

De ambities uit de seniorennota zijn verwoord in actiepunten. Zo gaat de gemeente experimenteren met oudere waakhonden, waarbij meer gebruik gemaakt wordt van de deskundigheid van senioren bij de aanpak van bijvoorbeeld de leefbaarheid. Ook worden ontmoetingen tussen jongeren en senioren georganiseerd, zoals bij het project Jong kookt voor oud.

Migrantenouderen
Het aantal ouderen van niet-Westerse afkomst groeit snel in Den Haag. Vorig jaar telde de stad 16.000 oudere bewoners met een migratiegeschiedenis. In het jaar 2022 is die groep inmiddels gegroeid tot 39.000, ofwel een derde van alle Haagse senioren. Dat vraagt om aparte maatregelen want deze groep ouderen loopt over het algemeen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen en maatschappelijk isolement.

Er komt nog dit jaar een speciale campagne die migrantenouderen wijst op bestaande voorzieningen, zoals bijvoorbeeld de thuiszorg. Onderzoek leert dat slechts twintig procent van hen daar op dit moment gebruik van maakt.

wethouder Van Alphen in gezelschap van Rob Guicherit, Marcelle Mesker en mevrouw Schuitemaker bij de presentatie van de nota in Tennispark De Bataaf. Presentatie
De presentatie van de seniorennota vond plaats op Tennispark De Bataaf. Daar overhandigde Bert van Alphen het eerste exemplaar van Oud en wijs genoeg aan Rob Guicherit, voorzitter van de Stedelijke Ouderen Commissie.
en gaf voormalig toptennister Marcella Mesker een masterclass aan een groep Haagse senioren in aanwezigheid van de Nederlands kampioene veteranentennis Wies Schuitemaker-Spuyman.