Gemeente Helmond


Lizette van Geene winnares Literatuurprijs

Dit jaar is Literatuurprijs Helmond uitgereikt onder de titel ik zou wel eens willen weten.

Om de twee jaar vindt de uitreiking plaats van de Literatuurprijs, de Oeuvreprijs, maar ook de Aanmoedigingsprijs voor de jongeren. Dit is een initiatief van de gemeente Helmond, het Literair Café Helmond en de Openbare Bibliotheek Helmond.

Oeuvreprijs

De poëet, tekstdichter en liedschrijver Jules de Corte krijgt de Oeuvreprijs postuum, vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de kleinkunst, muziek en poëzie van de Nederlandstalige wereld. Zijn belang voor de gemeente Helmond ligt met name in de zeer vruchtbare periode van vijf jaar dat hij in Helmond gewoond en gewerkt heeft. Zijn weduwe Thea heeft de prijs, een plaquette met het gedicht De Woorden van Jules de Corte, in ontvangst genomen uit handen van burgemeester Fons Jacobs. De plaquette krijgt een markante plaats in Helmond.

Literatuurprijs

Foto: Wethouder Bethlehem en winnares literatuurprijs 2008 De winnares van de Literatuurprijs is Lizette van Geene. Zij ontving de oorkonde uit handen van cultuurwethouder Cees Bethlehem. Lizette van Geene komt uit Eindhoven. Publiceerde onder anderen verhalen in Brabant Literair. Ze las begin dit jaar haar winnende verhaal voor bij Duizend Woorden, de verhalenwedstrijd van de VPRO in samenwerking met uitgeverij Nieuw Amsterdam. Haar verhaal was getiteld: Een nacht om te horzelen.

De andere finalisten waren: Luc de Rooy uit Amsterdam, Ellen Zandink uit Zwolle, Alice Fokkelman uit Hoofddorp en Hilda Schalck uit Hilvarenbeek.

Aanmoedigingsprijs

De winnaar van de Aanmoedigingsprijs is Michiel van Lierop uit Helmond met Dagboek van een Levende Dode. Hij is twintig jaar en studeert in Nijmegen.

Boek literatuurprijs Helmond 2008

Het boekje met de beste verhalen is verkrijgbaar bij de Stadsbibliotheek aan de Markt.