D66

Garandeer de veiligheid Iranese homoseksuele tiener

13 maart 2008

D66 Kamerlid Boris van der Ham roept de regering om de uitzetting van de Iranese homoseksuele asielzoeker Mehdi Kazemi op te schorten. De 19- jarige Iranees dreigt door Nederland te worden teruggestuurd naar Groot Brittannië waar hij eerder een asielaanvraag deed die werd afwezen. Kazemi loopt in Groot-Brittannië groot risico uitgezet te worden naar Iran waar hij vanwege zijn geaardheid groot gevaar zal lopen.

Staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) zegt echter erop te vertrouwen dat Groot-Brittannië een dergelijk geval niet uitlevert als er een leven in gevaar is. Van der Ham twijfelt hier sterk aan: `De kans is groot dat hij ter dood wordt veroordeeld als hij terug moet naar Iran. Ik wil dat de regering hem hier houdt, of een garantie eist van Engeland om hem niet uit te zetten', aldus Van der Ham.

Voor Groot-Brittannië lijkt de homoseksualiteit van de Iraniër geen reden voor een verblijfsvergunning. Maar Nederland voert mede dankzij D66 een ander beleid. Een homoseksuele asielzoeker uit Iran wordt hier niet uitgezet omdat de situatie in Iran daar te gevaarlijk voor is. Van der Ham: `Als Kazemi meteen naar Nederland was gekomen vanuit Iran, dan had hij hier dus gewoon kunnen blijven. Ik vind niet dat hij nu de dupe mag worden van de formele uitzetregels en het verschil in interpretatie tussen Nederland en Engeland. De staatssecretaris moet ingrijpen.'

De Europese moederpartij van D66, Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE), dient een voorstel in waarin ze oproepen om Mehdi Kazemi asiel te verlenen. D66- Europarlementariër Sophie in 't Veld steunt dit voorstel.