Gemeente Zoetermeer

Nog een paar bruggen te gaan

Bijna alle houten bruggen in Zoetermeer zijn weer schoon, heel en zitten netjes in de verf. Waar nodig zijn planken en palen vervangen. De komende maanden zijn de laatste paar exemplaren aan de beurt in de wijken Meerzicht en Buytenwegh de Leyens. "In september 2008 is alles weer netjes en veilig. Veel bruggen waren vies en bij sommigen moesten palen of balken worden vernieuwd. Bij enkele bruggen, zoals in het Westerpark, was de fundering verzwakt waardoor er geen zwaar werkverkeer meer overheen kon, hier moest opnieuw worden geheid" vertelt wethouder Patrick van Domburg. Hij gaf zelf in 2006 het officiële startschot voor de aanpak van het achterstallig onderhoud aan bruggen door met een hogedrukspuit algengroei weg te spuiten.

Afgelopen twee jaar zijn alle vierhonderd houten bruggen in Zoetermeer gerepareerd, van algenaanslag ontdaan en geschilderd. Inmiddels is er voor bijna EUR 800.000 geïnvesteerd en liggen nagenoeg alle houten bruggen er weer keurig bij. De brug in het Wilhelminaplantsoen wacht nog op een vergunning van het Hoogheemraadschap. Daarna wordt deze ook aangepakt.

Als alle bruggen klaar zijn begint het werk weer van voren af aan. De bruggen die in 2005 als eerste aan de beurt waren worden weer opnieuw geïnspecteerd en waar nodig schoongemaakt en bijgewerkt. Inmiddels is ook begonnen met het schoonmaken, controleren en repareren van de vele betonnen bruggen in Zoetermeer.