Gemeente Leeuwarden

Conferentie grootschalige detailhandel in de Zuidlanden

Bron: Gemeente Leeuwarden (13-03-2008)

De conferentie grootschalige detailhandel in de Zuidlanden, die woensdagavond 12 maart door de gemeenteraad is georganiseerd, kende grote belangstelling. In een overvolle raadszaal vond de speciale conferentie plaats onder leiding van oud-Staatssecretaris van Economische Zaken Gerrit Ybema. Raadsleden, beleidsambtenaren, vertegenwoordigers van ondernemersverenigingen en grote winkelformules bevolkten de zaal, en gingen met elkaar in debat. Een aantal onderzoekers kwam aan het woord om het fenomeen van grootschalige detailhandel nader toe te lichten.

Tijdens de conferentie werd duidelijk dat de besluitvorming over de invulling van de grootschalige detailhandel in de Zuidlanden uiterst zorgvuldig moet plaatsvinden. De effecten van de wijze van invulling voor (binnen)stad en regio kunnen aanzienlijk zijn. Wel stelde voorzitter Ybema dat alleen een open discussie, zonder vooringenomen standpunten, kan leiden tot een juist besluit. "Het is een project voor de lange termijn, dus heb je en lange adem nodig om een zorgvuldig besluit te nemen. Maar at je een zorgvuldig besluit moet nemen, is ook duidelijk." Hij wees er bovendien op dat Leeuwarden ook een sterk regionale functie bekleed. Ervaringen in Roermond met de ontwikkeling van een specifiek winkelgebied, leerden dat de positionering in de beginfase heel duidelijk moet zijn.

Ook werd duidelijk dat Roermond moeilijk met Leeuwarden kan worden vergeleken. Op initiatief van de VVD- en de PvdA fractie vond de conferentie plaats. De gemeente heeft plannen om aan de zuidkant van de stad 6500 woningen te realiseren. Eventuele grootschalige detailhandel speelt een rol bij de ontwikkeling van het gebied. De raad wil zich in een vroegtijdig stadium laten informeren over de voors- en tegens van retailontwikkelingen in het desbetreffende gebied. Binnenkort zal de Leeuwarder raad een besluit nemen over de invulling van de 41.000 vierkante meter die in de Werpsterhoek tenminste beschikbaar is voor deze ontwikkeling.