GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Groenen lanceren petitie voor EU-Vrouwengezant

Straatsburg, 12 maart 2008 - Het Europees Parlement steunde vandaag het voorstel van GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg om een EU-gezant voor Vrouwenrechten aan te stellen (1). Tegelijkertijd lanceren de Groenen in het EP vandaag ook een online petitie die alle EU-burgers kunnen ondertekenen om het idee steunen.

Kathalijne Buitenweg is erg blij met de steun in het Europees Parlement voor een EU-gezant Vrouwenrechten. Vandaar dat het initiatief ook beschikbaar is voor burgers. Via de online petitie www.womensenvoy.eu kan iedereen druk uitoefenen op de Raad van ministers.

De Europese Unie heeft een vrouwengezant nodig om ervoor te zorgen dat de rechten van vrouwen meewegen in beleidskeuzes. Zeer belangrijk is haar rol in internationale zaken. Als de internationale gemeenschap er niet in slaagt om de rechten van vrouwen te versterken, dan zal de strijd tegen honger en armoede in de wereld verloren zijn, zoals de Verenigde Naties beaamd.

Vorige week verscheen er een manifest van Kathalijne Buitenweg over de steun voor de EU-Vrouwengezant. De tekst is ondertekend door verschillende Nederlandse en buitenlandse politici en prominenten (2), zoals oud-PvdA-voorzitter Michiel van Hulten, publiciste Heleen Mees en Oxfam Novib-directeur Farah Karimi en de Finse oud-premier Anneli Jäätteenmäki.


-----------------------


1) Het voorstel is een amendement op het rapport over ´gelijke kansen voor vrouwen en mannen en versterking van de positie van vrouwen binnen de ontwikkelingssamenwerking´ van de Duitse Europarlementariër Feleknas Uca


2) Zie manifest en dus meer informatie over de EU-Vrouwengezant op: http://www.groenlinks.nl/europa/documenten/manifest-eu-vrouwengezant

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa