Gemeente Waalwijk Gemeente start met project Fietsbalans

De gemeente Waalwijk start in maart 2008 met het project Fietsbalans van de Fietsersbond, om de balans op te maken van het gemeentelijk fietsklimaat. Op objectieve wijze wordt de fietsinfrastructuur onderzocht, beoordeeld en vergeleken met andere gemeenten. Dit betekent onder meer een praktijkmeting met een Fietsersbond Meetfiets en Meetauto, waarbij onder andere onderzocht wordt wat de staat van de infrastructuur is en wat de concurrentiepositie van de fiets ten opzichte van de auto is. Het onderzoek richt zich ook op een aantal andere aspecten, waaronder luchtkwaliteit, verkeersveiligheid en de gezondheidseffecten van het fietsgebruik.

Sinds 2000 voert de Fietsersbond met financiële steun van het ministerie van Verkeer en Waterstaat een groot vergelijkend onderzoek uit naar verschillende aspecten van het fietsklimaat in Nederlandse gemeenten: de Fietsbalans. Doel van de Fietsbalans is het stimuleren van gemeenten tot een (nog) beter fietsbeleid. Vanuit verkeer-, milieu- en gezondheidsoogpunt hecht de gemeente Waalwijk veel belang aan dit fietsproject.

Het project Fietsbalans start deze maand en naar verwachting zijn de resultaten en aanbevelingen gereed in november 2008. De kosten voor het project bedragen 6.500,-.

Van 2000 tot 2004 is door de Fietsersbond in 125 gemeenten de Fietsbalans uitgevoerd. Wegens overtekening kon de gemeente Waalwijk toen niet deelnemen aan dit project.

Publicatie datum 04-03-2008