Politie Midden- en West Brabant

Politie onderzoekt ervaringen burgers Donkere Dagen Offensie

TILBURG, 13 maart 2008

Politie onderzoekt ervaringen burgers Donkere Dagen Offensief

De politie Midden en West Brabant onderzoekt de ervaringen die burgers hebben met het Donkere Dagen Offensief van het korps. Dat offensief is in oktober 2007 ingezet en heeft tot doel de cijfers op het gebied van straatroof en auto- en woninginbraken terug te dringen. Juist in de donkere maanden (oktober t/m maart) ziet de politie traditioneel een toename van deze feiten ten opzichte van andere maanden in het jaar. Met extra toezicht, gerichte acties en preventieve boodschappen probeert het korps deze stijging tegen te gaan.

Het onderzoek wordt verricht in de vorm van een enquete die deze week aan 3000 huishoudens in de regio Midden en West Brabant wordt verstuurd. Dat zijn mensen die in 2007 contact met de politie hebben gehad. De enquete richt zich vooral op de vraag hoe burgers tegen het Donkere Dagen Offensief aan kijken. De onderzoekers willen graag weten hoe de inzet van de politie in dit project wordt ervaren, wat de burger zelf doet om het risico op straatroof en auto- en woninginbraken te verkleinen en op welke manier hij geinformeerd wil worden over acties van de politie. Met name dat laatste is van belang als het gaat om de juiste inzet van communicatiemiddelen richting burgers. Overigens nemen de onderzoekers ook intern diverse interviews af met vooral wijkagenten die betrokken zijn bij het Donkere Dagen Offensief om hun ervaringen te peilen.

In de enquete wordt ook gevraagd of burgers interesse hebben om persoonlijk in gesprek te gaan met het politiekorps Midden en West Brabant. Sinds enkele jaren bestaat er een zogeheten burgerpanel dat op frequente basis fysiek bij elkaar komt. In dat orgaan worden inwoners van de regio gevraagd hun mening te geven over een aantal politiezaken. Daarnaast start de politie in de loop van 2008 met een digitaal burgerpanel. Mensen die zich daarvoor opgeven, krijgen regelmatig per mail een vragenlijst toegestuurd over diverse thema's. Meer informatie over het burgerpanel van de politie Midden en west Brabant is te vinden op www.politiemwb.nl onder het kopje Informatie.

Hoewel de periode van het Donkere Dagen Offensief 2007/2008 nog niet geheel is afgerond, laat de eerste cijfers zien dat er ten opzichte van dezelfde periode in 2006/2007 regionaal een daling is ingezet wat betreft het aantal woninginbraken. Ook als het gaat om auto-inbraken zijn er overall in de regio minder diefstallen uit auto's te noteren. Op die twee delicten wordt dus goed gescoord. Het speerpunt straatroof komt er naar alle waarschijnlijkheid minder gunstig uit. Bij dit delict is, zoals eind vorig jaar al werd aangeven, in bijna elk district een (forse) stijging te zien, alle inspanningen van de politie ten spijt. Medio april worden de resultaten van het Donkere Dagen Offensief en alle bijzonderheden daarbij bekendgemaakt.

Auteur: Andre van den Hul