Gemeente Leiden

Jubileumactiviteiten Stedenband Leiden-Juigalpa

Dit jaar bestaat de stedenband Leiden - Juigalpa twintig jaar. Vanaf 1988 steunt Leiden de provinciehoofdstad Juigalpa in het arme Midden-Amerikaanse land Nicaragua. Vanuit Leiden wordt het onderwijs gestimuleerd en wordt gewerkt aan het bereiken van de millennium-doelstellingen van de VN: alle kinderen naar school in 2015 en het uitbannen van extreme armoede. In dit kader wordt in Leiden met steun uit het onderwijs en bedrijfsleven een millenniumdoelencampagne gevoerd. Middelen en ideeën hiervoor worden verkregen van ontwikkelingsorganisatie HIVOS en van het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland Nicaragua. Het symbool van de campagne is een kleurige balsa houten vogel die is gemaakt in Nicaragua. Deze vogels zullen op diverse plaatsen te zien en te koop zijn.

Ook de jubileumviering staat in het teken van de millenniumdoelencampagne. De volgende activiteiten vinden plaats:


- De jubileumviering start met een filmfestival in de evenementenzaal van het Museum Volkenkunde in Leiden op zaterdag 29 en zondag 30 maart. Het festival is voor elke museumbezoeker toegankelijk. Na de feestelijke officiële opening op zaterdag worden op beide dagen van 13.00 - 17.00 uur enkele documentaires en speelfilms vertoond.


- In de Openbare Bibliotheek aan de Nieuwstraat is vanaf 12 maart een foto-expositie te bezichtigen, waarin het leven en het onderwijs in Juigalpa centraal staat. Ook in de vitrine in de hal van het Stadhuis (vanaf 19 maart), in de Wereldwinkel en in een etalage van V&D aan de Breestraat (vanaf 10 maart) wordt aandacht gevraagd voor het stedenbandwerk.


-Op zaterdag 5 april zal de stedenband zich presenteren met een stand met dans en muziek op de Leidse warenmarkt.


-Op vrijdag 11 april is er een feestelijke salsa-avond in de Marinus van der Lubbezaal in het pand aan de Koppenhinksteeg.


-Op een aantal basisscholen in Leiden worden begin april door de leerlingen grote krijttekeningen op muren aangebracht. Onderwerp: typisch Hollandse school- en kinderspel-taferelen. Van de krijttekeningen worden foto's gemaakt, die aan scholen in Juigalpa worden toegezonden. Deze scholen gaan vervolgens typisch Nicaraguaanse school- en kinderspeltaferelen uittekenen en fotograferen, die naar Leiden gestuurd worden om daar op de deelnemende scholen te worden geëxposeerd. Een mooie manier om iets van elkaars cultuur te leren kennen. Gezien door kinderogen!


-Het op woensdagavond 23 april door het ROC Leiden georganiseerde en door leerlingen verzorgde galadiner, dat wordt geserveerd in de Orangerie van de Hortus Botanicus, wordt beschouwd als de afsluiting van de jubileumviering. De opbrengst komt ten goede aan het technisch onderwijs in Juigalpa. Het diner wordt omlijst met veel zang, dans en muziek.

Verdere informatie over de jubileumactiviteiten zijn verkrijgbaar op de website www.leiden-juigalpa.nl en voor het galadiner kunt u zich via juigalpa@rocleiden.nl. opgeven of meer informatie verkrijgen.



Gemeente Leiden