Groen!

Brussel, 13 maart 2008

Nachtvluchtenvoorstel van Leterme: een flauw afkooksel

Alleen een algemeen verbod op nachtvluchten tussen 23u. s avonds en 07u. s ochtends en een beperking van het aantal dagvluchten tot 25.000 kan een duurzame toekomst voor de luchthaven en de tewerkstelling garanderen. Dat stelt Groen! in een reactie op het voorstel van Yves Leterme over de nachtvluchten.

Leterme stelt nu een flauw afkooksel voor van een voorstel dat gewezen minister Durant in december 1999 reeds op tafel legde. De groene politica wou toen al een nachtelijk vliegverbod tussen middernacht en 05u s ochtends, maar werd hiervoor door alle andere politieke families, inclusief die van Yves Leterme, verketterd. Het huidige voorstel van Leterme, om enkel een opstijgverbod (landen mag nog steeds) uit te vaardigen tussen middernacht en 04u, getuigt in zekere zin van een voortschrijdend inzicht van de gedoodverfde premier, maar gaat niet ver genoeg om een duurzame toekomst voor de luchthaven te verzekeren.

Zaventem ligt in een van de dichtst bevolkte regios in Europa. Alle vluchtroutes overvliegen residentiële gebieden waar tienduizenden mensen wonen. De gezondheidsschade als gevolg van de overlast van de steeds maar groeiende luchthavenactiviteiten is onaanvaardbaar. Ambities worden hier boven de gezondheid van de mensen gesteld. Daarom begrijpen we niet dat Leterme de huidige Brusselse geluidsnormen, die als enige in ons land de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie benaderen, niet wil volgen. Hij zou er beter naar streven om ze door alle gewesten te laten aanvaarden, aldus Brussels parlementslid Adelheid Byttebier (Groen!).

De intentie van Leterme om in de milieuvergunning het aantal nachtvluchten tot 16 000 te beperken moet een eerste stap zijn naar een algemeen nachtelijk vluchtverbod. Het enig realistisch duurzame toekomstperspectief is dat Zaventem zich ontpopt tot een passagiersluchthaven met een geplafonneerd aantal vluchtbewegingen overdag, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!), Omdat dit ingrijpt bij de bron van het lawaai, daar waar alle andere probeersels van de afgelopen jaren enkel trachtten het geluid te verplaatsen of irrealistische nepoplossingen aanboden. Isolatie, onteigeningen,van duizenden huizen is onbetaalbaar.

De oranje-paarse regeringsploeg bewijst eens te meer geen coherente visie te hebben op duurzaamheid en het bestrijden van de schadelijke effecten van de ongebreidelde economische groeilogica op het milieu en de gezondheid en het welzijn van de mensen. Kamerlid Tinne Vander Straeten (Groen!): Het voorstel van Leterme is een flauw afkooksel van de echte oplossing. Hij wil de kool en de geit sparen in plaats van moedig op te treden om de leefbaarheid van Zaventem en de omwonenden te beschermen. Alleen een ecologische heroriëntering van het beleid kan een duurzame toekomst van de luchthaven en de daaraan verbonden tewerkstelling garanderen.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger

Adelheid Byttebier, Brussels parlementslid

Tinne Vander Straeten, federaal volksvertegenwoordiger