Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

'Nieuwe dienst voor Mantelzorgers, V.O.S., geeft zorgbehoevenden meer bewegingsvrijheid en vergroot gevoel van zekerheid' (Vlist/Heesch maart 2008).

'Het gebeurde eind januari 2008: een vrouw zat met haar rollator hulpeloos uren vast en stierf aan de gevolgen ervan. Triest, maar als ze een 'VOS' had gedragen, had dit niet hoeven gebeuren', aldus drs. ing. Dick Bakker, directeur van UIL B.V. UIL is één van twee bedrijven achter dit unieke concept waarmee zorgbehoevenden weer 'Veilig Op Stap' zullen durven gaan. 'Door gebruik te maken van verschillende bestaande technologieën zijn wij in staat geweest een optimale oplossing voor de doelgroep te realiseren', aldus Eric Reuser, directeur van OrcaGroup, het technologiebedrijf achter VOS.

Het concept voorziet in een klein apparaatje, de VOS locator, dat op een mobieltje lijkt, maar met slechts één knop, en dat mobiele telefonie (GSM) combineert met satellietnavigatie (GPS). Een eenvoudige website zorgt ervoor dat mantelzorgers zelf de instellingen kunnen beheren. Er hoeft dus geen alarmcentrale aan te pas te komen.

Zodra een hulpbehoevende op de grote, rode noodknop drukt, worden de coördinaten van de plek waar deze persoon zich bevindt naar het communicatieplatform gestuurd van OrcaGroup, alwaar deze gekoppeld worden aan het bijbehorende of dichtstbijzijnde adres en waar het bericht tevens wordt omgezet naar gesproken tekst. Dit gesproken bericht wordt vervolgens afgeleverd op een van te voren instelbaar telefoonnummer van een mantelzorger.

Uniek
'En dat is nu juist één van de unieke aspecten aan deze dienst', legt Bakker, de bedenker van het totale VOS-concept, verder uit. 'Op zich is de combinatie van GSM en GPS niet nieuw, maar het feit dat de mantelzorger het adres te horen krijgt waar de zorgbehoevende zich bevindt en daarna ook nog eens direct met deze persoon kan spreken, is dermate uniek dat er patent voor aangevraagd is'.

De dienst is laagdrempelig en speciaal bedoeld voor mantelzorgers. Die kunnen namelijk zelf de automatisch te bellen nummers en ook de naam van de drager van de VOS-locator invoeren. In het geval van een noodoproep wordt de naam van de hulpbehoevende uitgesproken naar de mantelzorger. Deze ontvangt bovendien nog een SMS-bericht met de complete boodschap, inclusief de coördinaten van de locatie waar de hulpbehoevende zich bevindt. Dit voor eventuele hulptroepen in het geval de drager bijvoorbeeld op de Veluwe aan het fietsen was.

Tracking
De mantelzorger kan tevens via de website van VOS (www.veiligopstap.nl) de huidige positie van de drager opvragen en dat vervolgens op een kaartje zien, tot op 10 meter nauwkeurig. Ook kan ingesteld worden dat de drager gedurende een bepaalde tijd wordt 'gevolgd', waarbij met een in te stellen interval de positie van de drager multi-mediaal kan worden doorgegeven (internet, SMS en/of telefoon). De dienst is ook zonder internet te gebuiken en is al beschikbaar voor een bedrag vanaf ¤ 19,95 per maand.

Voor meer informatie wordt verwezen naar de speciale website, waar geïnteresseerden zich tevens kunnen aanmelden: www.veiligopstap.nl.


- EINDE PERSBERICHT -