Partij van de Arbeid

Landelijke sancties drankverkoop

13-03-2008 02:30

Het kabinet gaat na aandringen van de PvdA in de wet landelijke sancties vastleggen voor supermarkten die drank verkopen aan te jonge drinkers. PvdA Tweede-Kamerlid Lea Bouwmeester: De tijd van vrijblijvendheid is voorbij, daarvoor is het probleem met zuipende jongeren te groot. Voor de supermarkten geldt: wie niet horen wil, moet voelen.

Momenteel kan 85 procent van de jongeren gewoon drank kopen in de supermarkt. Tot voor kort wilde de minister aan de burgemeester overlaten om in te grijpen. Volgens Bouwmeester toont het percentage aan dat er striktere regels nodig zijn, als stok achter de deur om verstrekkers te dwingen hun verantwoordelijkheid te nemen en zelf initiatieven te ontwikkelen om de verkoop tegen te gaan.

Bouwmeester: Supermarkten nemen hun taak niet serieus in het tegengaan van verkoop van alcohol onder de toegestane leeftijd. De tijd van vrijblijvendheid is voorbij, daarvoor is het probleem met zuipende jongeren te groot. Voor de supermarkten geldt, wie niet horen wil, moet maar voelen.

Bouwmeester vervolgt: De norm onder de 16 geen alcohol moet tussen de oren van verkopers zitten. Landelijk vastgelegde harde maatregelen moeten worden ingezet om gedragsverandering af te dwingen. Dit mag niet afhangen van de inzet van een gemeente. Dit landelijk regelen draagt bij aan de eenduidige norm onder de 16 geen alcohol. De straffen moeten hoog zijn en de kans dat een gemeente hiervan afwijkt, zo laag mogelijk.

Wat Bouwmeester betreft, kan het bovendien niet zo blijven dat supermarkten iedere keer een kleine boete krijgen als ze alcohol aan jongeren blijken te verkopen: Drie keer fout, einde vergunning.

Binnenkort overlegt de Tweede Kamer met minister Klink over de kwestie. Bouwmeester zal in het debat niet alleen aandringen op strengere straffen: Uiteindelijk moeten supermarkten alcoholverkoop aan jongeren onder de zestien net zo serieus nemen als bijvoorbeeld winkeldiefstal of voedselveiligheid. Als ze daar goed beleid voor ontwikkelen, voorkomt dat uiteindelijk ook voor hen problemen.

De PvdA heeft al eerder een actieplan opgesteld om het problematische drankgebruik onder jongeren terug te dringen. Lees het actieplan >