Ingezonden persbericht


DIER EN RECHT EIST EUROPEES ONDERZOEK VWA

Stichting Dier en Recht heeft de FVO (Food and Veterinary Office) van de Europese Commissie verzocht een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het functioneren van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

De VWA heeft onder andere de taak controle te houden op de kwaliteit van vlees, de werkwijze in slachterijen en bij veetransporten. De VWA is recent in opspraak geraakt door een intern rapport dat is uitgelekt. Uit dit rapport blijkt dat de VWA al een aantal jaren haar taken niet naar behoren uitvoert. Ook wordt in het rapport aangegeven dat er absoluut geen sprake is van een verbetering, maar eerder van een verslechtering.

Naar aanleiding van het uitlekken van dit rapport heeft minister Verburg van LNV haar partijgenoot Rein Jan Hoekstra de opdracht gegeven een onafhankelijk onderzoek in te stellen. De uitkomsten van dit onderzoek komen naar verwachting op 19 maart a.s. naar buiten.

Dier en Recht heeft besloten de resultaten van dit onderzoek niet af te wachten en heeft het interne rapport opgestuurd naar de FVO met daarbij het verzoek om Europees onderzoek naar de VWA in te stellen. De FVO, die de waakhond van de Europese Commissie op het gebied van voedselveiligheid, de gezondheid van dieren en dierenwelzijn is, heeft namelijk de taak de VWA te controleren.

Uit een door de FVO, in 2007, opgesteld document over de Nederlandse controle op voedselveiligheid, de gezondheid van dieren en dierenwelzijn valt op te maken dat de FVO niet van het interne rapport op de hoogte was. Dit is extra zorgelijk omdat de FVO zelf stelt zich te (moeten) baseren op de door de betrokken instanties verkregen informatie. Blijkbaar heeft de directie van de VWA het interne rapport over haar functioneren niet alleen achtergehouden voor de minister, maar ook de FVO en dus de Europese Commissie onvolledig ingelicht.

Het hoofd van de Onderzoeksunit van de FVO, Hugh Quigley, heeft Dier en Recht laten weten dat het verzoek in behandeling is bij de Nederlander Frank Andriessen, hoofd van de Unit Kwaliteit, Planning en Ontwikkeling.

meer informatie:

Hans Baaij,
directeur Stichting Dier en Recht
tel: 06 26 67 68 68

©2007 Stichting Dierenrecht en Stichting Varkens in Nood.