Ministerie van Financiën


* 13-03-2008 | 14:56 De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst/Economische Controledienst (FIOD-ECD) heeft, onder leiding van het Functioneel Parket, op 11 maart 2008 een tweetal doorzoekingen verricht. Deze vonden plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar beleggingsfraude.

FIOD-ECD doet onderzoek naar mogelijke beleggingsfraude

nieuwsbericht | 13-03-2008 | Directie Voorlichting

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst/Economische Controledienst (FIOD-ECD) heeft, onder leiding van het Functioneel Parket, op 11 maart 2008 een tweetal doorzoekingen verricht. Deze vonden plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar beleggingsfraude. Het gaat om mogelijke fraude bij beleggingen in landbouwgrond in het buitenland. Naast administratie zijn er ook computers en telefoons in beslag genomen. De doorzoekingen vonden plaats in twee woningen in Bergen op Zoom en Middelburg. Er zijn vier mensen aangehouden. Zij worden verdacht van oplichting, verduistering en valsheid in geschrift. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Aanleiding van het onderzoek is een melding van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Door de verdachten werd aan investeerders aangeboden om te beleggen in landbouwgrond in Costa Rica. Er wordt vermoed dat de aangetrokken beleggingsgelden niet of maar gedeeltelijk zijn belegd. Het gaat om mogelijk tientallen gedupeerde beleggers. De totale inleg wordt geschat op meer dan een miljoen euro.

De FIOD-ECD is naast het bestrijden van fiscale fraude tevens belast met het bestrijden van financieel economisch fraude zoals beleggingsfraude, witwassen en faillissementsfraude.