Socialistische Partij

Bushaltes op Schiphol toch opgehoogd

13-03-2008 * De bushaltes op het Jan Dellaertplein op Schiphol worden toch opgehoogd. Dit gebeurt overigens bepaald niet dankzij de "inzet" van gedeputeerde Cornelis Mooij (VVD). Toen de SP twee maanden geleden, bij de bespreking van een evaluatie van de Zuidtangent, samen met de Partij voor de Dieren pleitte voor een betere toegankelijkheid van de bussen, bleek de gedeputeerde geheel niet van zins ook maar enige moeite te willen doen voor het ophogen van de haltes.

PvdA en GroenLinks, die ook deel uitmaken van het Noord-Hollandse college en altijd heel hard roepen dat zij voor een goed openbaar vervoer zijn, namen echter niet de moeite om SP en PvdD te steunen in hun oproep aan gedeputeerde Mooij. De gedeputeerde legde zich neer bij het argument dat het ophogen van de haltes "uit esthetisch oogpunt" niet wenselijk werd geacht. Hij wilde dan ook geen brief sturen aan de (publieke) aandeelhouders van Schiphol om de luchthaven te bewegen de haltes te verhogen. Volgens de SP getuigt zo'n instelling van een schrijnend gebrek aan waardering voor en visie op het openbaar vervoer.

Doordat de haltes op 18 centimeter hoogte worden gebracht wordt het voor rolstoelers mogelijk zelfstandig de bus in en uit te rijden. Niet alleen de haltes van de Zuidtangent worden opgehoogd, dit gebeurt ook bij de haltes van alle andere buslijnen. Omdat op vrijwel alle lijnen die Schiphol aandoen lagevloerbussen worden ingezet en er dus een gelijkvloerste instap is van de halte naar de bus, verbetert de toegankelijkheid van het openbaar vervoer enorm. Als de planning gehaald wordt, zullen de haltes in het voorjaar opgehoogd zijn en zal de overkapping nog voor de zomer zijn aangebracht. De haltes worden bovendien voorzien van geleidelijnen en dynamische reisinformatiepanelen.

Volgens de SP werd het hoog tijd: de Zuidtangent wordt door de provincie gepromoot als "hoogwaardig" openbaar vervoer en daarom is het heel vreemd dat juist een van de drukste haltes (Schiphol Plaza/NS) nog niet toegankelijk is gemaakt voor rolstoelers. Het ophogen van de haltes gebeurt in een samenwerking tussen de stadsregio Amsterdam en Schiphol. Ondanks het feit dat de Zuidtangent ook in opdracht van de provincie Noord-Holland rijdt, draait de stadsregio op voor de kosten. Zoals al vaker is gebleken, is het duidelijk dat een goed en toegankelijk openbaar vervoer het helaas niet moet hebben van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks, de partijen die samen het college vormen in Noord-Holland.