Gemeente Spijkenisse


Spijkenisse geeft verzet tegen vergunningsplichtige UMTS-masten op

13 maart 2008

GSM Antenne
De rechtbank Rotterdam heeft zich onlangs uitgesproken over een zaak tussen KPN en de gemeente over een UMTS-antennemast. Deze mast was aangevraagd voor een locatie langs de Noordhoekseweg nabij de wijk Hoogwerf.

De gemeente weigerde om bouwvergunning en vrijstelling te verlenen voor deze aanvraag. Het gemeentelijk beleid inzake vergunningsplichtige UMTS-masten is immers helder. De gemeenteraad heeft in juli 2006 het college van burgemeester en wethouders verzocht om bouwaanvragen voor UMTS-antennemasten met grote terughoudendheid te behandelen naar aanleiding van de maatschappelijke onrust die ontstond bij de UMTS-mast in park Waterland. Zolang het niet duidelijk is wat de eventuele gezondheidsrisico's zijn voor de burgers, worden geen vergunningen voor UMTS-masten verleend.

De rechter besliste echter anders. Angst voor gezondheidsrisico's als gevolg van elektromagnetische straling mag geen reden zijn om medewerking aan een vrijstellingsprocedure te weigeren. De gemeente moet nu haar medewerking verlenen om een UMTS-antennemast aan de Noordhoekseweg op te richten. Dit betekent dat ook het gemeentelijk standpunt inzake UMTS moet worden herzien.

Nieuw standpunt gemeente
Met deze duidelijke uitspraak van de bestuursrechter zal de gemeente haar oorspronkelijk standpunt laten varen. Het terughoudend beleid ten aanzien van vergunningsplichtige UMTS antennemasten is niet langer vol te houden. Bij aanvragen voor een bouwvergunning zal voortaan alleen worden getoetst op ruimtelijke ordeningsaspecten zoals bijvoorbeeld de afstand van een zendmast tot bebouwing.