FNV Bouw


datum: 13-03-2008

FNV Bouw tegen plannen voor ingrepen in pensioenen

De vakcentrales FNV en CNV zijn vierkant tegen de plannen van de werkgeversorganisaties voor vergaande ingrepen in de pensioenen. De werkgevers willen onder meer de bijdrage van de werknemers verhogen, de pensioenleeftijd verhogen en de pensioenen zelf beperken.

"De werkgevers laten geen middel omgemoeid om te bezuinigen over de hele linie", aldus een woordvoerder van de vakcentrale FNV. De werkgevers - VNO/NCW, MKB Nederland en andere organisaties - hebben hun plannen vastgelegd in de nota 'Naar een modern en betaalbaar pensioen'. Volgens de FNV tasten de voorstellen de kwaliteit van de pensioenen ingrijpend aan. "De werkgevers dragen geen nieuwe ideeën aan, ze willen louter de pensioenkosten omlaag brengen door te bezuinigen op de pensioenkwaliteit", aldus de FNV-woordvoerder. Volgens de vakcentrale laten de werkgevers 'geen bezuinigingsinstrument onbenoemd'. "Ze willen een hogere pensioenleeftijd, slechtere indexatie en een langere pensioenopbouw in vele variaties." De christelijke vakcentrale CNV en de ouderenbonden zijn, om dezelfde redenen, mordicus tegen het plan.

Ook Dick van Haaster, voorzitter van FNV Bouw, uit zijn ongenoegen over de plannen van de werkgeversorganisaties. "De laatste jaren is er voldoende onrust gestookt, zowel door het kabinet als door de beurscrises van 2002 en 2007/2008. We zijn druk doende om de gevolgen daarvan goed op te vangen. Het zou beter zijn als de werkgevers het vertrouwen in ons pensioenstelsel zouden uitspreken in plaats van het te ondermijnen."

evh